Pierniczki

pierniczki

Święta bez zapachu piernika praktycznie nie istnieją. Na tydzień przed świętami warto upiec pierniczki, aby w ciągu tygodnia zmiękły i aby był czas na ich ozdobienie. Pierniczki z poniższego przepisu muszą leżeć minimum 4 do 7 dni zanim będą odpowiednie do jedzenia.

pierniczki

Pierniczki

Danie Ciasteczka
Porcje 100 sztuk

Składniki
  

  • 550 g mąki pszennej
  • 300 g miodu naturalnego
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko L
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Sposób przygotowania
 

  • Miód i masło podgrzej w dużym garnku z grubym dnem, cały czas mieszaj całość aż składniki się połączą.
  • Garnek odstaw do ostygnięcia.
  • Gdy masa będzie chłodna, dodaj do niej pozostałe składniki (przesianą z sodą mąkę, cukier puder, jajko oraz przyprawę do piernika) i zagnieć ciasto.
  • Wstaw ciasto na godzinę do lodówki, aby zrobiło się nieco twardsze.
  • Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3 mm i wytnij dowolne kształty.
  • Pierniczki piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez kilka minut. Czas pieczenia jest uzależniony od ich grubości oraz wielkości i może się wahać od 5 do 10 minut.
  • Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zmiękną dopiero po tygodniu, ale z powodzeniem można je przechowywać nawet kilka miesięcy.

Podobne przepisy

Orzeszki z nadzieniem...

Orzeszki znane są nie tylko w Polsce, ale również w innych państwach. Jeśli nawet...

Cynamonki z ciasta...

Jedne z najszybszych ciastek do zrobienia, oczywiście o ile korzystamy z gotowego ciasta...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!