Pierniczki
Święta bez zapachu piernika praktycznie nie istnieją. Na tydzień przed świętami warto upiec pierniczki, aby w ciągu tygodnia zmiękły i aby był czas na ich ozdobienie. Pierniczki z poniższego przepisu muszą leżeć minimum 4 do 7 dni zanim będą odpowiednie do jedzenia.
Pierniczki
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 300 g miodu naturalnego
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko L
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
- Miód i masło podgrzej w dużym garnku z grubym dnem, cały czas mieszaj całość aż składniki się połączą.
- Garnek odstaw do ostygnięcia.
- Gdy masa będzie chłodna, dodaj do niej pozostałe składniki (przesianą z sodą mąkę, cukier puder, jajko oraz przyprawę do piernika) i zagnieć ciasto.
- Wstaw ciasto na godzinę do lodówki, aby zrobiło się nieco twardsze.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3 mm i wytnij dowolne kształty.
- Pierniczki piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez kilka minut. Czas pieczenia jest uzależniony od ich grubości oraz wielkości i może się wahać od 5 do 10 minut.
- Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zmiękną dopiero po tygodniu, ale z powodzeniem można je przechowywać nawet kilka miesięcy.
Zostaw komentarz