Ciasto maxi king – bez pieczenia
Maxi King po raz pierwszy pojawił się na półkach sklepowych w 1998 roku. Ten mleczny batonik od Kinder składa się z delikatnego wafelka oraz mlecznego nadzienia przełożonego masą karmelową. Całość oczywiście oblana jest słynną mleczną czekoladą Kinder i posypana posiekanymi orzeszkami laskowymi. Jako ciekawostka, początkowo w batoniku znajdował się alkohol. W związku z tym, że głównymi odbiorcami tej słodkiej przekąski są dzieci oraz młodzież szkolna, zrezygnowano z dodawania % do jego wnętrza. Od 2000 roku w sklepach dostaniemy tylko i wyłącznie wariant bezalkoholowy.
Domowe ciasto maxi king bez pieczenia przygotujesz we własnym domu w mniej niż 20 minut. Zarówno dzieci i dorośli będą zachwyceni z takiego deseru.
Ciasto maxi king – bez pieczenia
Akcesoria
- forma o wymiarach 20×20 cm
Składniki
- 700 ml śmietany 30%
- 1 puszka masy kajmakowej
- 250 g mascarpone
- 4 opakowania śmietan-fixu
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 opakowanie wafli gofrowych (najlepiej śmietankowych)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki posiekanych orzechów
Sposób przygotowania
- Puszkę z kajmakiem podgrzej, aby masa była płynna i odstaw do ostygnięcia.
- Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym.UWAGA! Pamiętaj, że śmietana musi być dobrze schłodzona. Dodatkowo możesz schłodzić miskę, w której będziesz ją ubijać (najlepiej metalową).
- Do ubitej śmietany dodaj śmietan-fix, mascarpone i ubijaj jeszcze przez minutę, aby wszystko ładnie się wymieszało.
- Na dno formy wyłóż wafelki gofrowe.
- Na wafle wyłóż połowę masy śmietanowej.
- Na masę śmietankową wyłóż masę kajmakową i całość przykryj pozostają śmietaną. Wstaw do lodówki.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
- Gdy czekolada będzie chłodna, wyciągnij ciasto z lodówki, polej czekoladą i posyp orzechami.
Porady
- Ciasto najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu.
Zostaw komentarz