Lukier królewski

lukier królewski

Ciężko sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez ozdobionych pierniczków. A co lepiej nadaje się do ich udekorowania, jak nie lukier królewski? Gęsty, śnieżnobiały i rewelacyjnie wyglądający na wszelakiego rodzaju ciasteczkach. Przygotowanie go nie powinno stanowić najmniejszego problemu nawet dla początkujących cukierników.

lukier królewski

Lukier królewski

Przygotowanie 3 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Dodatki do ciast
Porcje 250 g

Składniki
  

  • 2 białka
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania
 

  • Białka lekko ubij przy użyciu miksera (miksuj około 30 sekund).
  • Do białek dodaj cukier puder i ubijaj na niskich obrotach przez 20 minut.
  • Do lukru dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj łyżką lub trzepaczką.

Porady

  • Lukier możesz przechowywać do 3 dni w lodówce w szklanym i szczelnym pojemniku. Przed użyciem dokładnie wymieszaj.
  • Ciastka po polukrowaniu umieść na 5 minut w piekarniku nagrzanym do 80°C.

Podobne przepisy

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Pasta anko

豆沙, 红豆蓉, あんこ, 餡子 Pasta anko przywędrowała do Japonii z Chin i na...

Cool Whip

W Stanach Zjednoczonych bardzo popularnym dodatkiem do ciast i deserów jest Cool Whip....

Zostaw komentarz

Oceń przepis!