Lukier królewski
Ciężko sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez ozdobionych pierniczków. A co lepiej nadaje się do ich udekorowania, jak nie lukier królewski? Gęsty, śnieżnobiały i rewelacyjnie wyglądający na wszelakiego rodzaju ciasteczkach. Przygotowanie go nie powinno stanowić najmniejszego problemu nawet dla początkujących cukierników.
Lukier królewski
Składniki
- 2 białka
- 180 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Białka lekko ubij przy użyciu miksera (miksuj około 30 sekund).
- Do białek dodaj cukier puder i ubijaj na niskich obrotach przez 20 minut.
- Do lukru dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj łyżką lub trzepaczką.
Porady
- Lukier możesz przechowywać do 3 dni w lodówce w szklanym i szczelnym pojemniku. Przed użyciem dokładnie wymieszaj.
- Ciastka po polukrowaniu umieść na 5 minut w piekarniku nagrzanym do 80°C.
Zostaw komentarz