Muffiny czekoladowe z wiśniami
Masz ochotę na coś słodkiego? Co powiesz na klasyczne czekoladowe muffiny z dodatkiem wiśni z nalewki? Brzmi dobrze, prawda? Jeśli nie masz wiśni z nalewki możesz je zastąpić wiśniami z kompotu, mrożonymi lub świeżymi. Ważne aby były wydrążone. Jeśli nie lubisz wiśni możesz je zastąpić innymi owocami lub bakaliami, albo nic więcej nie dodawać. Same muffiny też są dobre, możesz je wtedy przyozdobić polewą czekoladową, nadziać kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą.
Muffiny czekoladowe z wiśniami
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 1 jajko
- 50 g kakao
- 125 ml oleju
- 125 ml wody ciepłej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- kropelki czekoladowe
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, olej, wodę i dokładnie wymieszaj.
- Do ciasta wrzuć wiśnie, wymieszaj i nakładaj do papilotek.
- Muffinki ozdób kropelkami czekoladowymi i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
Porady
- Zamiast świeżych lub mrożonych wiśni możesz użyć wiśni z nalewki.
Zostaw komentarz