Pączki bananowe

pączki bananowe

Domowe mini pączki przygotowuje się bardzo prosto, wystarczy wymieszać składniki i wykładać ciasto na gorący olej. Takie pączki można zrobić z wykorzystaniem jogurtu, serka waniliowego lub… bananów.

pączki bananowe

Pączki bananowe

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 25 mins
Danie Słodkie przekąski
Porcje 40 pączków

Składniki
  

  • 160 g mąki pszennej
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania
 

  • Banany obierz ze skórki, umieść w misce i rozgnieć widelcem.
  • Do bananów wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
  • Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy bananowo-jajecznej i dokładnie wymieszaj.
  • W rondelku rozgrzej olej rzepakowy.
  • Przy pomocy dwóch łyżek wykładaj ciasto bananowe na rozgrzany olej – jedną łyżką nabieraj ciasto, a drugą zdejmuj je na olej.
  • Pączki co jakiś czas obracaj, aby zarumieniły się z obu stron.
  • Gdy się usmażą wyjmij je z oleju, przełóż na ręczniki papierowe i przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania....

Czekoladki z zieloną...

Jeśli lubisz matchę i białą czekoladę, z pewnością ucieszysz się z poniższego...

Pączki angielskie z serka...

Banalnie proste do zrobienia, pulchne i słodkie. Tak w największym uproszczeniu można...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!