Pączki bananowe
Domowe mini pączki przygotowuje się bardzo prosto, wystarczy wymieszać składniki i wykładać ciasto na gorący olej. Takie pączki można zrobić z wykorzystaniem jogurtu, serka waniliowego lub… bananów.
Pączki bananowe
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 2 banany
- 2 jajka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Banany obierz ze skórki, umieść w misce i rozgnieć widelcem.
- Do bananów wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
- Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy bananowo-jajecznej i dokładnie wymieszaj.
- W rondelku rozgrzej olej rzepakowy.
- Przy pomocy dwóch łyżek wykładaj ciasto bananowe na rozgrzany olej – jedną łyżką nabieraj ciasto, a drugą zdejmuj je na olej.
- Pączki co jakiś czas obracaj, aby zarumieniły się z obu stron.
- Gdy się usmażą wyjmij je z oleju, przełóż na ręczniki papierowe i przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zostaw komentarz