Sernik limonkowy z białą czekoladą

sernik limonkowy z białą czekoladą

Sernik na zimno z dodatkiem limonki i białej czekolady jest słodki oraz orzeźwiający w tym samym momencie. Jest to sernik, który idealnie sprawdzi się na letnie spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

sernik limonkowy z białą czekoladą

Sernik limonkowy z białą czekoladą

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Ciasto bez pieczenia
Porcje 8 porcji

Składniki
  

Spód
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 limonki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania
 

Spód
  • Herbatniki rozkrusz przy użyciu malaksera lub blendera.
  • Masło rozpuść, wlej do herbatników i dokładnie wymieszaj.
  • Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż masę herbatnikową, uklep i wstaw do lodówki.
Masa serowa
  • Limonki sparz wrzątkiem, 4 obierz z zielonej skórki przy użyciu tarki o drobnych oczkach, do tego z 2 wyciśnij sok.
  • W dużej misce umieść twaróg z wiaderka, cukier puder, sok i skórkę z limonki, a następnie zmiksuj.
  • Białą czekoladę połam, umieść w rondelku razem ze śmietaną i rozpuść, co pewien czas mieszając.
  • Żelatynę zalej wodą i zostaw aby napęczniała, następnie podgrzej aby się rozpuściła.
  • Żelatynę wlej do białej czekolady i energicznie wymieszaj aby nie powstały grudki.
  • Białą czekoladę wlej do miski z twarogiem i ponownie zmiksuj.
  • Gotową masę serową przelej na wcześniej przygotowany spód i wstaw do lodówki na całą noc.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!