Sernik limonkowy z białą czekoladą
Sernik na zimno z dodatkiem limonki i białej czekolady jest słodki oraz orzeźwiający w tym samym momencie. Jest to sernik, który idealnie sprawdzi się na letnie spotkanie ze znajomymi lub rodziną.
Sernik limonkowy z białą czekoladą
Składniki
Spód
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Masa serowa
- 1 kg sera w wiaderku
- 200 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 limonki
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml wody
Sposób przygotowania
Spód
- Herbatniki rozkrusz przy użyciu malaksera lub blendera.
- Masło rozpuść, wlej do herbatników i dokładnie wymieszaj.
- Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż masę herbatnikową, uklep i wstaw do lodówki.
Masa serowa
- Limonki sparz wrzątkiem, 4 obierz z zielonej skórki przy użyciu tarki o drobnych oczkach, do tego z 2 wyciśnij sok.
- W dużej misce umieść twaróg z wiaderka, cukier puder, sok i skórkę z limonki, a następnie zmiksuj.
- Białą czekoladę połam, umieść w rondelku razem ze śmietaną i rozpuść, co pewien czas mieszając.
- Żelatynę zalej wodą i zostaw aby napęczniała, następnie podgrzej aby się rozpuściła.
- Żelatynę wlej do białej czekolady i energicznie wymieszaj aby nie powstały grudki.
- Białą czekoladę wlej do miski z twarogiem i ponownie zmiksuj.
- Gotową masę serową przelej na wcześniej przygotowany spód i wstaw do lodówki na całą noc.
Zostaw komentarz