Pieczone kasztany

pieczone kasztany

Kasztany kojarzą się nam głównie z Francją, w końcu „najlepsze kasztany są na Placu Pigalle”. Od jakiegoś czasu są również coraz popularniejsze w Polsce, zwłaszcza zimową porą. Świeżo upieczone można kupić na świątecznych jarmarkach, a takie do przyrządzenia w domu są dostępne w większych sklepach. Wybierając kasztany do pieczenia trzeba pamiętać, aby były jędrne i miały ładną skórkę.

pieczone kasztany

Pieczone kasztany

Przygotowanie 25 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Słodkie przekąski

Składniki
  

  • ½ kg kasztanów
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania
 

  • Kasztany natnij robiąc kształt krzyża na wypukłej części.
    nacięte kasztany
  • Kasztany wrzuć do garnka, zalej wodą aby je przykryły, wsyp szczyptę soli i zagotuj.
    nacięte kasztany w wodzie
  • Ugotowane kasztany odcedź i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    ugotowane kasztany na papierze do pieczenia
  • Kasztany piecz 25 minut w temperaturze 210°C. Kasztany podawaj gorące, bo wtedy najłatwiej je obrać.
    pieczone kasztany

Podobne przepisy

Kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania....

Czekoladki z zieloną...

Jeśli lubisz matchę i białą czekoladę, z pewnością ucieszysz się z poniższego...

Pączki angielskie z serka...

Banalnie proste do zrobienia, pulchne i słodkie. Tak w największym uproszczeniu można...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!