Pieczone kasztany
Kasztany kojarzą się nam głównie z Francją, w końcu „najlepsze kasztany są na Placu Pigalle”. Od jakiegoś czasu są również coraz popularniejsze w Polsce, zwłaszcza zimową porą. Świeżo upieczone można kupić na świątecznych jarmarkach, a takie do przyrządzenia w domu są dostępne w większych sklepach. Wybierając kasztany do pieczenia trzeba pamiętać, aby były jędrne i miały ładną skórkę.
Pieczone kasztany
Składniki
- ½ kg kasztanów
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Kasztany natnij robiąc kształt krzyża na wypukłej części.
- Kasztany wrzuć do garnka, zalej wodą aby je przykryły, wsyp szczyptę soli i zagotuj.
- Ugotowane kasztany odcedź i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Kasztany piecz 25 minut w temperaturze 210°C. Kasztany podawaj gorące, bo wtedy najłatwiej je obrać.
Zostaw komentarz