Likier z raczków

Każdy miłośnik domowych likierów powinien chociaż raz przygotować likier z raczków. Ma dość oryginalny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, ale zdecydowanie warto go spróbować. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech składników – raczków, wódki oraz mleka zagęszczonego. Do przygotowania likieru najlepiej używać mleka niesłodzonego, ponieważ same cukierki nadadzą mu wystarczającą ilość słodyczy. Posiekane raczki należy rozpuścić w mleku i na koniec dodać do nich wódkę, a następnie gotowy likier przelać do butelek.

Likier z raczków
Składniki
- 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 150 g raczków
- 250 ml wódki
Sposób przygotowania
- Cukierki rokrusz przy użyciu np. tłuczka do mięsa.
- Mleko wlej do rondelka, wsyp cukierki i podgrzewaj cały czas mieszając.
- Gdy cukierki całkowicie się rozpuszczą, zestaw rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy mieszanka będzie zimna, wlej do niej wódkę i całość dokładnie wymieszaj.
- Likier przelej przez gęste sitko do butelki i wstaw do lodówki.
Porady
- Raczki najwygodniej rozbijać, gdy są jeszcze zawinięte w papierki.
Zostaw komentarz