Likier z kukułek
Banalnie prosty do zrobienia, słodki, alkoholowy, o przyjemnym zapachu, tak można opisać likier z kukułek. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie trzech składników – mleka zagęszczonego, kukułek i wódki. Zanim je wszystkie połączysz, należy połamać kukułki na jak najmniejsze kawałki. Osobiście nie wyciągam ich z papierków, tylko rozbijam tłuczkiem do mięsa lub młotkiem jak są jeszcze w opakowaniu. Ma to kilka zalet, ale największą z nich jest to, że kukułki nie latają po całej kuchni. Rozkruszone cukierki następnie wsyp do rondelka z mlekiem i lekko podgrzej, cały czas mieszając. Gdy tylko zauważysz, że się rozpuściły albo zostały już jakieś małe drobinki, zdejmij rondelek z ognia i odstaw całość do ostygnięcia. Na koniec dolej wódkę, przelej całość przez sitko z drobnymi oczkami i rozlej do butelek. Gotowy likier przechowuj w lodówce.
Likier z kukułek
Składniki
- 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 300 g kukułek
- 250 ml wódki
Sposób przygotowania
- Cukierki pokrusz. Możesz do tego użyć tłuczka do mięsa.
- Mleko zagęszczone wlej do rondelka, wsyp pokruszone kukułki i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukierków.
- Rondelek zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Do kukułkowego mleka wlej wódkę, wymieszaj i przelej całość do butelek.
- Gotowy likier przechowuj w lodówce.
Porady
- Przed spożyciem likier powinien postać min. 24h w lodówce, aby lepiej przegryzł się z alkoholem.
- Kukułki najwygodniej rozbijać, gdy są jeszcze zawinięte w papierki.
- Jeśli chcesz mieć pewność, że w likierze nie będzie żadnych nierozpuszczonych drobinek, przelej go przez sitko o bardzo drobnych oczkach.
Zostaw komentarz