Likier chałwowy
Domowe likiery smakują całkiem inaczej niż te ze sklepu. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a do ich stworzenia można użyć praktycznie dowolnego składnika. Poniżej znajdziesz przepis na likier z chałwy, dość ciężki i intensywny. Zdecydowanie nie jest to likier, który da się pić kieliszek po kieliszku.
Do jego przygotowania potrzebujesz mleka zagęszczonego oraz skondensowanego, a także wódki i dobrej jakości chałwy. Wszystkie składniki, z wyjątkiem wódki, należy umieścić w rondelku i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia chałwy. Po ostudzeniu zawartości rondelka, należy wymieszać ją z wódką i przelać do wcześniej przygotowanych butelek, a następnie wstawić do lodówki. Likier najlepiej smakuje schłodzony.
Likier chałwowy
Składniki
- 300 g chałwy waniliowej
- 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 200 ml skondensowanego mleka
- 300 ml wódki
Sposób przygotowania
- Chałwę pokrusz i umieść w rondelku.
- Do chałwy wlej oba mleka i podgrzej do mniej więcej 70°C. Cały czas mieszaj zawartość rondelka.
- Zdejmij rondelek z ognia i dokładnie wymieszaj zawartość. Jeśli nie ma już w niej widocznych kawałków chałwy, odstaw całość do ostygnięcia.
- Na koniec wlej do mieszanki wódkę, wymieszaj.
- Gotowy likier przelej przez sitko do butelek i przechowuj w lodówce.
Zostaw komentarz