Yuenyeung – kawa z herbatą

yuenyeung kawa z herbatą
鴛鴦, yinyeung, yinyong, yuanyang, kopi cham

Yuenyeung to bardzo popularny napój w Hong Kongu. Początkowo można go było dostać tylko na małych straganach oraz w kawiarniach, z czasem zawitał również do restauracji. Bazą do jego stworzenia jest mocna kawa oraz herbata ze skondensowanym mlekiem. Oba napoje łączy się w proporcji 7:3, gdzie 7 części stanowi herbata, a pozostałe 3 kawa. Oczywiście przygotowując własną kawę z herbatą, proporcje można dowolnie modyfikować. Dodatkowo można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z dużą ilością kostek lodu. W Hong Kongu można też dostać wersję dla dzieci pozbawioną kofeiny (兒童鴛鴦). Do jej stworzenia wykorzystuje się Horlicks oraz Ovaltine.

Nazwa tej kawy pochodzi od kaczek mandarynek (Yuanyang), które w chińskiej kulturze są symbolem małżeństwa. Ptaki przeciwnej płci bardzo się od siebie różnią wyglądem, analogicznie jak kawa i herbata. Samo pochodzenie Yuenyeung jest zagadką, ponieważ o miano autora walczy Wschód z Zachodem. W teorii kawa ta została wynaleziona w Europie, a za jej twórców uważa się Holendrów. Z drugiej jednak strony, restauracja Lan Fong Yuen uważa, że to jej właściciel (Mr. Lam) wynalazł ją w 1952 roku.

Podobną kawę można wypić również w Etiopii pod nazwą spreeze.

yuenyeung kawa z herbatą

Yuenyeung – kawa z mlekiem i herbatą

Bazą do wykonania Yuenyeung jest herbata ze skondensowanym mlekiem. Informacje jak ją przygotować znajdziesz we wpisie mleczna herbata z Hong Kongu oraz dodatkowo zostały zawarte w poniższym przepisie.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Napoje
Kuchnia Chińska
Porcje 2 porcje
Kalorie 325 kcal

Składniki
  

  • 230 ml espresso
  • kostki lodu
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • 100 ml skondensowanego mleka

Sposób przygotowania
 

Herbata ze skondensowanym mlekiem
  • Wodę wraz z herbatą podgrzewaj na średnim ogniu dopóki nie zacznie się gotować.
  • Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
  • Napar herbaciany ściągnij z ognia, dolej do niego skondensowane mleko i wymieszaj.
  • Herbatę z mlekiem postaw na ogniu, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
  • Całość przelej przez sitko, aby pozbyć się fusów.
Yuenyeung
  • Kawę wlej do przygotowanej wcześniej herbaty i wymieszaj.
  • Kostki lodu wsyp do szklanki i zalej mieszanką kawowo-herbacianą.

Porady

  • W powyższym przepisie kawa z herbatą zostały wymieszane w proporcji 1:1, ale możesz ją zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami. Przykładowo na Yuenyeung może się składać 3 części herbaty i 7 części kawy. 
  • Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zaparzyć herbatę w saszetkach (2 saszetki na 1 szklankę wody), a następnie dodać ją do kawy i dolać skondensowane mleko.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!