Matcha latte
Sproszkowaną zieloną herbatę można wykorzystać jako dodatek do wielu napojów, dań lub deserów. Jeśli nie przepadasz za tradycyjną matchą to możesz skusić się na jej mleczną wersję. Matcha latte przygotowuje się analogicznie jak kawowe latte, z tą różnicą że do jej przygotowania używa się zaparzonej matchy zamiast espresso.
Matcha latte
Akcesoria
- chasen
- chashaku
Składniki
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 50 ml wody
- 200 ml mleka 3,4%
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Wodę przegotuj i odstaw do ostygnięcia, aby osiągnęła temperaturę 70-80°C.
- Matchę zalej wodą i wymieszaj przy użyciu chasena lub ręcznego spieniacza do mleka.
- Do matchy dodaj miód lub inny słodzik i wymieszaj do jego rozpuszczenia.
- Mleko podgrzej do 65°C, a następnie spień.
- Mleko przelej do szklanki, wlej matchę i wymieszaj.
Zostaw komentarz