Hojicha latte

hojicha latte

Hōjicha (焙じ茶) to dość nietypowa japońska herbata, która powstaje z łodyżek krzewu herbacianego poddanych prażeniu. Dzięki temu jej smak jest całkiem inny niż innych zielonych herbat, a największą zaletą jest to, że możemy ją zalewać wrzątkiem bez obawy o jej smak. W formie sproszkowanej dopiero niedawno pojawiła się na naszym rynku i nadal nie cieszy się zbyt dużą popularnością, a szkoda. Najczęściej można ją dostać w postaci hojicha latte, na którą przepis znajdziesz poniżej.

hojicha latte

Hojicha latte

Przygotowanie 5 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty hojicha
  • 50 ml wody
  • 200 ml mleka

Sposób przygotowania
 

  • Wodę zagotuj i odstaw aby nieco przestygła.
  • Herbatę wymieszaj z wodą przy użyciu spieniacza do mleka lub chansena.
  • Mleko podgrzej do 65°C a następnie spień przy pomocy spieniacza lub french pressa.
  • Spienione mleko wlej do rozrobionej hojichy.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!