Hojicha latte

Hōjicha (焙じ茶) to dość nietypowa japońska herbata, która powstaje z łodyżek krzewu herbacianego poddanych prażeniu. Dzięki temu jej smak jest całkiem inny niż innych zielonych herbat, a największą zaletą jest to, że możemy ją zalewać wrzątkiem bez obawy o jej smak. W formie sproszkowanej dopiero niedawno pojawiła się na naszym rynku i nadal nie cieszy się zbyt dużą popularnością, a szkoda. Najczęściej można ją dostać w postaci hojicha latte, na którą przepis znajdziesz poniżej.

Hojicha latte
Składniki
- 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty hojicha
- 50 ml wody
- 200 ml mleka
Sposób przygotowania
- Wodę zagotuj i odstaw aby nieco przestygła.
- Herbatę wymieszaj z wodą przy użyciu spieniacza do mleka lub chansena.
- Mleko podgrzej do 65°C a następnie spień przy pomocy spieniacza lub french pressa.
- Spienione mleko wlej do rozrobionej hojichy.
Zostaw komentarz