Grzanki z kozim serem
Kozi ser idealnie komponuje się z kremem balsamicznym, figami, szynkami długodojrzewającymi oraz orzechami. Wykorzystując wszystkie składniki, lub tylko część, można przygotować rewelacyjne kanapki, grzanki lub zapiekanki.
Grzanki z kozim serem
Składniki
- 1 półbagietka
- 1 łyżka masła
- 100 g prosciutto
- 50 g sera koziego
- rukola
- krem balsamiczny
Sposób przygotowania
- Półbagietkę pokroić w plastry, a następnie zrumienić z obu stron na patelni z roztopionym masłem.
- Na każdą grzankę wyłóż rukolę lub inną sałatę.
- Na rukolę połóż po plasterku prosciutto oraz sera koziego.
- Gotowe kanapki polej kremem balsamicznym.
Porady
- Jeśli nie masz kremu balsamicznego możesz zrobić własny. W tym celu w rondelku umieść kilka łyżek octu balsamicznego i podgrzewaj aż się zredukuje oraz zacznie gęstnieć. Odstaw na chwilę do wystudzenia, dodaj łyżeczkę miodu, wymieszaj i gotową mieszanką możesz polać grzanki.
- Na każdą grzankę możesz położyć jeszcze po kawałku figi oraz całość posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
Zostaw komentarz