Smalec ze skwarkami i jabłkiem
Na każdej wiejskiej imprezie bez problemu można dostać pajdę chleba ze smalcem. Analogiczne stoiska pojawiają się również na większych imprezach w miastach, głównie przy okazji jarmarków. Taki smalec bez większych problemów przygotujesz również w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek słoniny, wędzonego boczku lub podgardla, jabłko, cebulę, czosnek i ogórki kiszone.
Smalec ze skwarkami i jabłkiem
Składniki
- 500 g słoniny wieprzowej
- 250 g boczku wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jabłko
Sposób przygotowania
- Słoninę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i smaż przez 20 minut na średnim ogniu.
- Zamieszaj słoninę, zmniejsz ogień i smaż przez 20 minut.
- Boczek pokrój w kostkę i dorzuć do słoniny, smaż kolejne 30 minut.
- Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Do słoniny i boczku, dorzuć jabłko, cebulę oraz czosnek, zamieszaj.
- Smaż przez 20 minut na średnim ogniu, a następnie odstaw aby przestygł.
- Smalec przelej do naczynia i odstaw do stężenia.
Porady
- Smalec podawaj ze świeżo upieczonym chlebem, posypany świeżo zmieloną solą i w towarzystwie ogórka kiszonego.
Zostaw komentarz