Smalec ze skwarkami i jabłkiem

smalec ze skwarkami i jabłkiem

Na każdej wiejskiej imprezie bez problemu można dostać pajdę chleba ze smalcem. Analogiczne stoiska pojawiają się również na większych imprezach w miastach, głównie przy okazji jarmarków. Taki smalec bez większych problemów przygotujesz również w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek słoniny, wędzonego boczku lub podgardla, jabłko, cebulę, czosnek i ogórki kiszone.

smalec ze skwarkami i jabłkiem

Smalec ze skwarkami i jabłkiem

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Porcje 500 g

Składniki
  

  • 500 g słoniny wieprzowej
  • 250 g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jabłko

Sposób przygotowania
 

  • Słoninę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i smaż przez 20 minut na średnim ogniu.
  • Zamieszaj słoninę, zmniejsz ogień i smaż przez 20 minut.
  • Boczek pokrój w kostkę i dorzuć do słoniny, smaż kolejne 30 minut.
  • Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Czosnek obierz i posiekaj.
  • Do słoniny i boczku, dorzuć jabłko, cebulę oraz czosnek, zamieszaj.
  • Smaż przez 20 minut na średnim ogniu, a następnie odstaw aby przestygł.
  • Smalec przelej do naczynia i odstaw do stężenia.

Porady

  • Smalec podawaj ze świeżo upieczonym chlebem, posypany świeżo zmieloną solą i w towarzystwie ogórka kiszonego.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!