sprawdzony przepis sprawdzony przepis sprawdzony przepis
menu
  • Śniadania
    • Jajecznice i omlety
    • Naleśniki i placki
    • Owsianki i jaglanki
    • Kanapki
    • Pasty do kanapek
    • Serki i twarożki
    • Zapiekanki i tosty
  • Obiad
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z indyka
    • Dania z kurczaka
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z wołowiny
    • Dania z makaronem
    • Dania z ryb
    • Obiad na słodko
    • Sałatki
    • Sosy
    • Surówki
    • Zapiekanki mięsne
    • Zupy
  • Ciasta i desery
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Muffinki i babeczki
    • Desery
    • Słodkie przekąski
    • Drożdżówki i słodkie bułki
    • Fit desery
    • Dodatki
  • Napoje
    • Herbata
    • Kawa
    • Syropy
    • Koktajle i smoothie
    • Lemoniady i wody smakowe
    • Kompoty i napary
    • Drinki alkoholowe
    • Likiery
    • Nalewki
  • Grill
    • Kurczak
    • Ryby i owoce morza
    • Wieprzowina
    • Sosy na grilla
  • Kuchnie świata
    • Kuchnia amerykańska
    • Kuchnia angielska
    • Kuchnia austriacka
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia japońska
    • Kuchnia kolumbijska
    • Kuchnia koreańska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia norweska
    • Kuchnia portugalska
    • Kuchnia rumuńska
    • Kuchnia wietnamska
    • Kuchnia włoska

🍰Sprawdzony przepis » Kuchnie świata » Kuchnia austriacka

Kuchnia austriacka

Einspänner – wiedeńska kawa z bitą śmietaną

Einspänner to jedna z najbardziej typowych kaw wiedeńskich. Aby ją przygotować, należy wlać do wysokiej szklanki podwójną porcję espresso, a następnie na wierzch wyłożyć taką samą...

Kuchnia austriacka niejako bazuje na potrawach niemieckich, węgierskich, włoskich, czeskich i francuskich. Ale zdecydowanie najbardziej słynie ze swoich deserów. Nic dziwnego. To w Austrii żył i tworzył swoje arcydzieła Franz Sacher, m. in. twórca słynnego na całym świecie tortu Sachera. Oprócz niego możemy tu też spróbować kremówek, pączków oraz sękaczy, które są popularne również u nas. Jednak jednymi z najbardziej typowych i najpopularniejszych deserów są austriackie strudle i knedle, wypełnione po brzegi owocowym nadzieniem. Najczęściej do ich wypełnienia używa się jabłek, twarogu, maku czy wiśni. Warto też pamiętać, że to w Austrii można spróbować sufletu Salzburger nockerl. Jednak kuchnia austriacka ma też o wiele więcej do zaoferowania niż desery. To tutaj można dostać i spróbować oryginalnego sznycla wiedeńskiego, do którego stworzenia wykorzystuje się cielęcinę. Bardzo popularne są również wytrawne knedle, kiełbasy, zupy oraz omlety (również w wersji na słodko).

  • Porady i inspiracje
  • Przetwory
    • Z warzyw
    • Z owoców
  • Boże Narodzenie
  • Wielkanoc
  • Słone przekąski

© 2020-2023 Sprawdzony przepis, Wszelkie prawa zastrzeżone