Kawa z syropem kasztanowo-pekanowym
Jeśli lubisz kawy z dodatkiem różnych syropów, poniższa propozycja powinna Ci się spodobać. Bardzo słodki syrop o smaku kasztanowej praliny to coś wyjątkowo oryginalnego i bardzo nietypowego, a przynajmniej niedostępnego na sklepowych półkach.
Kawa z syropem kasztanowo-pekanowym
Składniki
- 200 ml mleka 3,2%
- 50 ml espresso
Syrop kasztanowo-pekanowy
- 1 szklanka pekanów
- 100 g kasztanów jadalnych obranych
- 125 g brązowego cukru
- 310 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
Syrop kasztanowo-pekanowy
- Kasztany i pekany rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C na 10 minut.
- Orzechy i kasztany pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rondelka.
- Do orzechów dodaj cukier, wodę, sól oraz ekstrakt, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
- Przelej syrop przez sitko do szklanego słoika i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Kawa z syropem kasztanowo-pekanowym
- Na dno szklanki wlej 2 łyżeczki syropu kasztanowo-pekanowego.
- Mleko wlej do rondelka i podgrzej do 65°C, a następnie spień przy użyciu spieniacza.
- Mleko przelej do szklanki uważając aby nie wymieszać go z syropem.
- Zaparz espresso i wlej do szklanki z mlekiem.
Zostaw komentarz