Kawa z syropem kasztanowo-pekanowym

kawa z syropem kasztanowo-pekanowym

Jeśli lubisz kawy z dodatkiem różnych syropów, poniższa propozycja powinna Ci się spodobać. Bardzo słodki syrop o smaku kasztanowej praliny to coś wyjątkowo oryginalnego i bardzo nietypowego, a przynajmniej niedostępnego na sklepowych półkach.

kawa z syropem kasztanowo-pekanowym

Kawa z syropem kasztanowo-pekanowym

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 200 ml mleka 3,2%
  • 50 ml espresso
Syrop kasztanowo-pekanowy
  • 1 szklanka pekanów
  • 100 g kasztanów jadalnych obranych
  • 125 g brązowego cukru
  • 310 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania
 

Syrop kasztanowo-pekanowy
  • Kasztany i pekany rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C na 10 minut.
  • Orzechy i kasztany pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rondelka.
  • Do orzechów dodaj cukier, wodę, sól oraz ekstrakt, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
  • Przelej syrop przez sitko do szklanego słoika i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Kawa z syropem kasztanowo-pekanowym
  • Na dno szklanki wlej 2 łyżeczki syropu kasztanowo-pekanowego.
  • Mleko wlej do rondelka i podgrzej do 65°C, a następnie spień przy użyciu spieniacza.
  • Mleko przelej do szklanki uważając aby nie wymieszać go z syropem.
  • Zaparz espresso i wlej do szklanki z mlekiem.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!