Latte macchiato
W wolnym tłumaczeniu latte macchiato oznacza „splamione mleko”. Kawa ta powstaje przez wlanie do spienionego mleka zaparzonego espresso. Dzięki odpowiedniej temperaturze obu tych składników, kawa rozwarstwia się tworząc trzy warstwy – na dole jest mleko, pośrodku znajduje się espresso, a całość dopełnia warstwa mlecznej pianki. Latte macchiato podaje się w specjalnej szklance o pojemności 300 ml. Można ją ozdobić przy użyciu kakao, cynamonu, gałki muszkatołowej lub nawet sproszkowanej czekolady. Samą kawę należy wymieszać przed wypiciem.
Latte macchiato
Składniki
- 200 ml mleka 2% lub 3,2%
- 50 ml espresso
Sposób przygotowania
- Podgrzej mleko do 65°C, a następnie spień.
- Mleko przelej do przygotowanej szklanki i odczekaj minutę.
- W międzyczasie zaparz espresso.
- Powoli wlewaj espresso do szklanki ze spienionym mlekiem.
Porady
- Aby kawa dobrze się rozwarstwiła, mleko musi być chłodniejsze od wlewanego espresso.
- Jeśli nie chcesz mieć na górze plamki po wlewaniu kawy, odłóż trochę spienionego mleka i wyłóż je później na wierzch.
- Kawę możesz przyozdobić kakao, cynamonem lub sproszkowaną czekoladą.
- Jeśli lubisz mocniejszą kawę (tak jak ja), możesz zmienić proporcje i zmniejszyć ilość mleka na rzecz espresso.
- Jeśli nie masz dostępu do profesjonalnego ekspresu lub spieniacza, możesz skorzystać z French pressa.
Zostaw komentarz