Latte macchiato

latte macchiato

W wolnym tłumaczeniu latte macchiato oznacza „splamione mleko”. Kawa ta powstaje przez wlanie do spienionego mleka zaparzonego espresso. Dzięki odpowiedniej temperaturze obu tych składników, kawa rozwarstwia się tworząc trzy warstwy – na dole jest mleko, pośrodku znajduje się espresso, a całość dopełnia warstwa mlecznej pianki. Latte macchiato podaje się w specjalnej szklance o pojemności 300 ml. Można ją ozdobić przy użyciu kakao, cynamonu, gałki muszkatołowej lub nawet sproszkowanej czekolady. Samą kawę należy wymieszać przed wypiciem.

latte macchiato

Latte macchiato

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 200 ml mleka 2% lub 3,2%
  • 50 ml espresso

Sposób przygotowania
 

  • Podgrzej mleko do 65°C, a następnie spień.
  • Mleko przelej do przygotowanej szklanki i odczekaj minutę.
  • W międzyczasie zaparz espresso.
  • Powoli wlewaj espresso do szklanki ze spienionym mlekiem.

Porady

  • Aby kawa dobrze się rozwarstwiła, mleko musi być chłodniejsze od wlewanego espresso.
  • Jeśli nie chcesz mieć na górze plamki po wlewaniu kawy, odłóż trochę spienionego mleka i wyłóż je później na wierzch.
  • Kawę możesz przyozdobić kakao, cynamonem lub sproszkowaną czekoladą.
  • Jeśli lubisz mocniejszą kawę (tak jak ja), możesz zmienić proporcje i zmniejszyć ilość mleka na rzecz espresso.
  • Jeśli nie masz dostępu do profesjonalnego ekspresu lub spieniacza, możesz skorzystać z French pressa.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!