Sos musztardowo-pomarańczowy

sos musztardowo-pomarańczowy

Jak sama nazwa wskazuje, bazą do przygotowania sosu musztardowo-pomarańczowego jest musztarda, najlepiej sprawdza się ostrzejsza typu dijon. Czasami, aby go bardziej urozmaicić, mieszam dwa rodzaje musztardy w proporcji 1:1 – dijon i musztardę francuską. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować nieco łagodniejszą wersję na bazie np. musztardy miodowej. Następnie do musztardy dodaje się sok pomarańczowy, miód, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość należy mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos ten najlepiej sprawdzi się jako dodatek do sałatki lub dań z wieprzowiny.

sos musztardowo-pomarańczowy

Sos musztardowo-pomarańczowy

Najlepiej pasuje do dań z wieprzowiny oraz sałatek.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Sosy do grilla
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 4 łyżki musztardy dijon
  • ¼ pomarańczy
  • ½ łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Musztardę przełóż do miseczki, dodaj miód, oliwę z oliwek oraz przyprawy.
  • Do musztardy wyciśnij sok z ćwiartki pomarańczy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podobne przepisy

Sos pomidorowo-majonezowy na...

Do przygotowania sosu pomidorowo-majonezowego niezbędny jest dobrej jakości majonez,...

Sos musztardowo-miodowy

Jeśli lubisz połączenie musztardy z miodem, ten sos będzie dla Ciebie idealny. Sos...

Sos barbecue

Jak sama nazwa wskazuje, sos barbecue (ang. barbecue – rożen, grill) został stworzony...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!