Sos musztardowo-pomarańczowy
Jak sama nazwa wskazuje, bazą do przygotowania sosu musztardowo-pomarańczowego jest musztarda, najlepiej sprawdza się ostrzejsza typu dijon. Czasami, aby go bardziej urozmaicić, mieszam dwa rodzaje musztardy w proporcji 1:1 – dijon i musztardę francuską. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować nieco łagodniejszą wersję na bazie np. musztardy miodowej. Następnie do musztardy dodaje się sok pomarańczowy, miód, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość należy mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos ten najlepiej sprawdzi się jako dodatek do sałatki lub dań z wieprzowiny.
Sos musztardowo-pomarańczowy
Najlepiej pasuje do dań z wieprzowiny oraz sałatek.
Składniki
- 4 łyżki musztardy dijon
- ¼ pomarańczy
- ½ łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Musztardę przełóż do miseczki, dodaj miód, oliwę z oliwek oraz przyprawy.
- Do musztardy wyciśnij sok z ćwiartki pomarańczy.
- Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zostaw komentarz