Cold brew
Kawa, która stała się popularna w Polsce parę lat temu i w pełni zrozumiałe dlaczego. Jej przygotowanie nie stanowi najmniejszego problemu, a w smaku jest całkiem inna niż klasycznie parzone kawy i przyjemnie chłodzi, gdy na dworze temperatury szaleją. Można ją też przygotować w trasie lub na wyjeździe, gdzie nie mamy dostępu do ekspresu a wszystkie kawiarnie są jeszcze zamknięte lub nie ma żadnej w pobliżu. Wystarczy mieć ze sobą odmierzoną porcję kawy, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Z samego rana wystarczy są przefiltrować przez papierowe filtry, które również nie zajmują dużo miejsca w bagażu i gotowe.
Cold brew
Składniki
- 70 g grubo zmielonej kawy
- 1 litr zimnej wody
Sposób przygotowania
- Kawę wsyp do słoika i zalej zimną wodą, dokładnie wymieszaj, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 9-10 godzin.
- Po macerowaniu kawę przelej przez filtr papierowy i podawaj z kostkami lodu.
Zostaw komentarz