Cold brew

cold brew

Kawa, która stała się popularna w Polsce parę lat temu i w pełni zrozumiałe dlaczego. Jej przygotowanie nie stanowi najmniejszego problemu, a w smaku jest całkiem inna niż klasycznie parzone kawy i przyjemnie chłodzi, gdy na dworze temperatury szaleją. Można ją też przygotować w trasie lub na wyjeździe, gdzie nie mamy dostępu do ekspresu a wszystkie kawiarnie są jeszcze zamknięte lub nie ma żadnej w pobliżu. Wystarczy mieć ze sobą odmierzoną porcję kawy, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Z samego rana wystarczy są przefiltrować przez papierowe filtry, które również nie zajmują dużo miejsca w bagażu i gotowe.

cold brew

Cold brew

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 hrs
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 70 g grubo zmielonej kawy
  • 1 litr zimnej wody

Sposób przygotowania
 

  • Kawę wsyp do słoika i zalej zimną wodą, dokładnie wymieszaj, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 9-10 godzin.
  • Po macerowaniu kawę przelej przez filtr papierowy i podawaj z kostkami lodu.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!