Frappe, czyli kawa po grecku
Tradycyjne frappe powstaje z połączenia kawy rozpuszczalnej, lodu oraz zimnej wody. Samo przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ do szklanki wystarczy wsypać kawę, dodać kilka łyżek wody i zmiksować do uzyskania bardzo puszystej piany. Następnie do szklanki dorzuca się kostki lodu i opcjonalnie dolewa mleka. Frappe doczekało się wielu różnych odmian, z których najpopularniejsze to:
- frappe sketo – bez cukru,
- frappe metrio – lekko słodzone,
- frappe glyko – mocno słodzone,
- frappe me gala – z mlekiem.
Frappe
Składniki
- 2 saszetki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 5 kostek lodu
- 200 ml zimnego mleka
Sposób przygotowania
- Kawę rozpuszczalną i cukier wsyp do szklanki lub miseczki, dodaj 3 łyżki mleka i zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera.
- Do szklanki wrzuć kostki lodu, przelej do niej kawową pianę i uzupełnij mlekiem.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zostaw komentarz