Frappe, czyli kawa po grecku

frappe

Tradycyjne frappe powstaje z połączenia kawy rozpuszczalnej, lodu oraz zimnej wody. Samo przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ do szklanki wystarczy wsypać kawę, dodać kilka łyżek wody i zmiksować do uzyskania bardzo puszystej piany. Następnie do szklanki dorzuca się kostki lodu i opcjonalnie dolewa mleka. Frappe doczekało się wielu różnych odmian, z których najpopularniejsze to:

  • frappe sketo – bez cukru,
  • frappe metrio – lekko słodzone,
  • frappe glyko – mocno słodzone,
  • frappe me gala – z mlekiem.
frappe

Frappe

Przygotowanie 5 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 2 saszetki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 5 kostek lodu
  • 200 ml zimnego mleka

Sposób przygotowania
 

  • Kawę rozpuszczalną i cukier wsyp do szklanki lub miseczki, dodaj 3 łyżki mleka i zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera.
  • Do szklanki wrzuć kostki lodu, przelej do niej kawową pianę i uzupełnij mlekiem.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!