Pesto z bazylii

pesto z bazylii

Domowe pesto z bazylii zrobisz w kilka chwil, wystarczy umyć liście bazylii i obrać ząbek czosnku, a następnie wrzucić oba składniki do malaksera. Do tego należy dodać orzeszki pinii lub inne, dolać oliwę z oliwek oraz wsypać przyprawy, a następnie zmiksować. Gotowe. Taka wersja jest też mniej kaloryczna niż oryginał lub to kupowane w sklepach.

pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Przygotowanie 10 mins
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 1 garść liści bazylii
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Liście bazylii umyj pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku i wrzuć do malaksera.
  • Do malaksera dorzuć też pozostałe składniki i zmiksuj. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Podobne przepisy

Sos śmietanowo-cebulowy...

Sos cebulowy ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do pierogów (pieczonych...

Kurki w śmietanie

Kurki można wykorzystać do wielu różnych dań, ale zdecydowana większość z nas...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!