Pesto z bazylii

Domowe pesto z bazylii zrobisz w kilka chwil, wystarczy umyć liście bazylii i obrać ząbek czosnku, a następnie wrzucić oba składniki do malaksera. Do tego należy dodać orzeszki pinii lub inne, dolać oliwę z oliwek oraz wsypać przyprawy, a następnie zmiksować. Gotowe. Taka wersja jest też mniej kaloryczna niż oryginał lub to kupowane w sklepach.

Pesto z bazylii
Składniki
- 1 garść liści bazylii
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Liście bazylii umyj pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku i wrzuć do malaksera.
- Do malaksera dorzuć też pozostałe składniki i zmiksuj. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zostaw komentarz