Kurki w śmietanie

kurki w śmietanie

Kurki można wykorzystać do wielu różnych dań, ale zdecydowana większość z nas kojarzy je pewnie ze śmietanowego sosu. Poniżej znajdziesz przepis na nieco bardziej cebulową wersję tego dania, która idealnie sprawdzi się w towarzystwie młodych ziemniaczków.

kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 300 g kurek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 łyżki masła
  • 1 szczypta posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Kurki oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka.
  • Na patelni rozpuść masło, dorzuć pokrojoną cebulę i smaż przez 2 minuty.
  • Do cebuli dorzuć kurki i smaż przez około 5 minut, aż grzyby puszczą sok i jego nadmiar trochę odparuje.
  • Dolej śmietankę, dopraw do smaku i duś jeszcze przez kilka minut.

Porady

  • Kurki najlepiej smakują w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaczków posypanych koperkiem.

Podobne przepisy

Sos śmietanowo-cebulowy...

Sos cebulowy ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do pierogów (pieczonych...

Pesto z bazylii

Domowe pesto z bazylii zrobisz w kilka chwil, wystarczy umyć liście bazylii i obrać...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!