Kurki w śmietanie
Kurki można wykorzystać do wielu różnych dań, ale zdecydowana większość z nas kojarzy je pewnie ze śmietanowego sosu. Poniżej znajdziesz przepis na nieco bardziej cebulową wersję tego dania, która idealnie sprawdzi się w towarzystwie młodych ziemniaczków.
Kurki w śmietanie
Składniki
- 300 g kurek
- 100 ml śmietany 30%
- 1 cebula cukrowa
- 2 łyżki masła
- 1 szczypta posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kurki oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka.
- Na patelni rozpuść masło, dorzuć pokrojoną cebulę i smaż przez 2 minuty.
- Do cebuli dorzuć kurki i smaż przez około 5 minut, aż grzyby puszczą sok i jego nadmiar trochę odparuje.
- Dolej śmietankę, dopraw do smaku i duś jeszcze przez kilka minut.
Porady
- Kurki najlepiej smakują w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaczków posypanych koperkiem.
Zostaw komentarz