Sos śmietanowo-cebulowy (gęsty)

sos śmietanowo-cebulowy

Sos cebulowy ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do pierogów (pieczonych lub gotowanych) lub pasztecików z farszem z zielonej soczewicy. Można go z powodzeniem wykorzystać również do innych dań lub przekąsek. Ze względu na swoją gęstą konsystencję nie będzie z nich spływał. Jeśli nie zależy Ci na bardzo gęstym sosie, zmniejsz ilość mąki pszennej i gotuj go nieco krócej.

sos śmietanowo-cebulowy

Sos śmietanowo-cebulowy

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins

Składniki
  

  • 1 cebula
  • 125 ml śmietany 30%
  • 125 ml mleka 2%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na nią cebulę i podsmaż.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodaj mąkę i całość wymieszaj.
  • Na patelnię wylej mleko, śmietanę oraz dopraw całość pieprzem i solą.
  •  Smaż aż do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając.

Porady

  • Sos ten idealnie pasuje do pasztecików lub pierogów z zieloną soczewicą.

Podobne przepisy

Pesto z bazylii

Domowe pesto z bazylii zrobisz w kilka chwil, wystarczy umyć liście bazylii i obrać...

Kurki w śmietanie

Kurki można wykorzystać do wielu różnych dań, ale zdecydowana większość z nas...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!