Sos śmietanowo-cebulowy (gęsty)
Sos cebulowy ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do pierogów (pieczonych lub gotowanych) lub pasztecików z farszem z zielonej soczewicy. Można go z powodzeniem wykorzystać również do innych dań lub przekąsek. Ze względu na swoją gęstą konsystencję nie będzie z nich spływał. Jeśli nie zależy Ci na bardzo gęstym sosie, zmniejsz ilość mąki pszennej i gotuj go nieco krócej.
Sos śmietanowo-cebulowy
Składniki
- 1 cebula
- 125 ml śmietany 30%
- 125 ml mleka 2%
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na nią cebulę i podsmaż.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj mąkę i całość wymieszaj.
- Na patelnię wylej mleko, śmietanę oraz dopraw całość pieprzem i solą.
- Smaż aż do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając.
Porady
- Sos ten idealnie pasuje do pasztecików lub pierogów z zieloną soczewicą.
Zostaw komentarz