Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i kawą
Ciasta bez pieczenia są jednymi z moich ulubionych. Robi się je stosunkowo szybko, zawsze wychodzą i obłędnie smakują. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto czekoladowe z kremem mascarpone. Dzięki dodatkowi kawy, krem nie jest mocno śmietankowy i z pewnością zaskarbi sobie serca miłośników tego czarnego napoju. Słodycz czekoladowego spodu oraz śmietankowo-serowego kremu została dodatkowo przełamana dżemem wiśniowym. Dżem ten możesz zastąpić dowolnym innym, ale zdecydowanie najbardziej do tego ciasta pasują dżemy kwaśne. Gotowe ciasto najlepiej udekorować startą gorzką czekoladą i świeżymi wiśniami.
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i kawą
Akcesoria
- forma o średnicy 24 cm
Składniki
Spód
- 200 g herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła 82%
Krem kawowy
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Pozostałe
- 250 g dżemu wiśniowego
Sposób przygotowania
Spód
- Herbatniki zmiel w malakserze lub przy użyciu blendera.
- Pokrojone masło umieść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj cały czas mieszając.
- Roztopioną czekoladę wlej do zmielonych herbatników i wymieszaj.
- Dno oraz boki formy wyłóż czekoladową masą, dokładnie uklep i wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
- Wyciągnij formę z lodówki i na spód wyłóż dżem wiśniowy.
Krem kawowy
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno.
- Do śmietany dodaj cukier puder oraz kawę. Dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj ser mascarpone, cały czas miksując aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotowy krem wyłóż na dżem wiśniowy i całość posyp startą czekoladą.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 12 godzin.
Porady
- Jeśli użyjesz śmietany 30% możliwe, że trzeba będzie do niej dodać pół opakowania śmietan-fixu aby całość nie popłynęła.
- Jeśli masa wydaje Ci się zbyt rzadka, możesz do niej dodać trochę roztopionej i schłodzonej żelatyny lub śmietan-fixu.
- Do starcia czekolady możesz użyć obieraczki. Powstaną wtedy ładne małe spiralki.
- Jeśli masa z herbatników będzie zbyt plastyczna, najprawdopodobniej po zastygnięciu będzie twarda. W takim wypadku trzeba do niej dodać więcej pokruszonych herbatników. Jeśli będzie zbyt sypka, należy do niej dodać trochę roztopionego masła.
Zostaw komentarz