Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i kawą

ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i kawą

Ciasta bez pieczenia są jednymi z moich ulubionych. Robi się je stosunkowo szybko, zawsze wychodzą i obłędnie smakują. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto czekoladowe z kremem mascarpone. Dzięki dodatkowi kawy, krem nie jest mocno śmietankowy i z pewnością zaskarbi sobie serca miłośników tego czarnego napoju. Słodycz czekoladowego spodu oraz śmietankowo-serowego kremu została dodatkowo przełamana dżemem wiśniowym. Dżem ten możesz zastąpić dowolnym innym, ale zdecydowanie najbardziej do tego ciasta pasują dżemy kwaśne. Gotowe ciasto najlepiej udekorować startą gorzką czekoladą i świeżymi wiśniami.

ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i kawą

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i kawą

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Ciasto bez pieczenia
Porcje 8 porcji

Akcesoria

  • forma o średnicy 24 cm

Składniki
  

Spód
  • 200 g herbatników
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła 82%
Krem kawowy
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Pozostałe
  • 250 g dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania
 

Spód
  • Herbatniki zmiel w malakserze lub przy użyciu blendera.
  • Pokrojone masło umieść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj cały czas mieszając.
  • Roztopioną czekoladę wlej do zmielonych herbatników i wymieszaj.
  • Dno oraz boki formy wyłóż czekoladową masą, dokładnie uklep i wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
  • Wyciągnij formę z lodówki i na spód wyłóż dżem wiśniowy.
Krem kawowy
  • Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno.
  • Do śmietany dodaj cukier puder oraz kawę. Dokładnie wymieszaj.
  • Stopniowo dodawaj ser mascarpone, cały czas miksując aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Gotowy krem wyłóż na dżem wiśniowy i całość posyp startą czekoladą.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 12 godzin.

Porady

  • Jeśli użyjesz śmietany 30% możliwe, że trzeba będzie do niej dodać pół opakowania śmietan-fixu aby całość nie popłynęła.
  • Jeśli masa wydaje Ci się zbyt rzadka, możesz do niej dodać trochę roztopionej i schłodzonej żelatyny lub śmietan-fixu.
  • Do starcia czekolady możesz użyć obieraczki. Powstaną wtedy ładne małe spiralki.
  • Jeśli masa z herbatników będzie zbyt plastyczna, najprawdopodobniej po zastygnięciu będzie twarda. W takim wypadku trzeba do niej dodać więcej pokruszonych herbatników. Jeśli będzie zbyt sypka, należy do niej dodać trochę roztopionego masła.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!