Orzeszki z nadzieniem czekoladowym
Orzeszki znane są nie tylko w Polsce, ale również w innych państwach. Jeśli nawet nie do końca przypominają nasze ciasteczka przygotowywane na Boże Narodzenie, to mają podobną budowę – na zewnątrz ciasto, a wewnątrz ulubione nadzienie. Dobrym przykładem azjatyckich orzeszków jest hodu-gwaja z Korei Południowej. Ich ciasteczka mają ciasto zrobione z obranych i posiekanych orzechów włoskich oraz mąki. Natomiast nadzienie stanowi pasta anko. U nas popularne jest ciasto kruche oraz nadzienie czekoladowe (również na bazie mleka w proszku), przypominające Nutellę albo z masy kajmakowej. Obie wersje łączy jedno – przygotowuje się je w specjalnych formach, które kształtem przypominają orzechy włoskie. Jeśli nie masz w domu starej, rosyjskiej formy to możesz zaopatrzyć się w specjalny opiekacz z wymiennymi płytami lub kupić aluminiowe foremki i upiec połówki orzeszków w piekarniku.
Orzeszki z nadzieniem czekoladowym
Akcesoria
- forma do pieczenia orzeszków
Składniki
- ½ kg mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
- 200 g śmietany 18%
- ½ kg cukru (drobnego)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki margaryny
- ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania
- Z wszystkich składników zagnieć ciasto.
- Z powstałego ciasta uformuj kulki o średnicy mniej więcej 1 centymetra. U mnie na jedną kulkę potrzeba mniej więcej ⅓ łyżeczki ciasta.
- Rozgrzej formę.
- Gdy forma będzie nagrzana, we wgłębieniach umieść po jednej kulce ciasta i dociśnij.
- Po minucie połówki orzeszków powinny być gotowe. W zależności jaką formą dysponujesz, możesz ją otworzyć i sprawdzić czy orzeszki się nie przypalają. Możesz też obrócić formę, aby przypiekły się z drugiej strony.
- Gotowe połówki odłóż do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki umieść w rondelku i wymieszaj.
- Następnie podgrzewaj masę kakaową, cały czas mieszając.
- Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj jeszcze 5 minut, cały czas mieszając.
- Gotową masę odstaw do ostygnięcia.
- Gdy masa czekoladowa będzie chłodna, można zacząć łączenie orzeszków.
- Weź jedną połówkę orzeszka i wypełnij go masą czekoladową, analogicznie postąp z drugą połówką. Następnie je złącz.
- Gotowego orzeszka odłóż na bok, aby się połączył.
Porady
- Jeśli połówki orzeszków za mocno się przypiekły, albo nie mają takiego kształtu jak powinny, można z nich zrobić bajaderkę.
- Jeśli ciasto jest zbyt suche, można do niego dodać 1 łyżkę śmietany 18%.
Zostaw komentarz