Kawa po wietnamsku

kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się bardzo popularna. Obecnie Wietnam jest jednym z największych producentów a zarazem importerów robusty. Warto też wspomnieć, że właśnie tutaj powstaje najdroższa kawa na świecie – kopi luwak (cà phê chồn).

Tradycyjna kawa po wietnamsku parzona jest z użyciem zaparzacza o nazwie phin (cà phê phin). Metoda ta polega na wsypaniu zmielonej kawy do zaparzacza, przykryciu jej sitkiem, a następnie postawieniu takiego filtra na górze szklanki i zalaniu gorącą wodą. Powstająca w ten sposób kawa będzie powoli ściekać do znajdującej się na dole szklanki. W związku z tym, że kawa w Wietnamie jest dość mocna i gorzka, Wietnamczycy lubią ją posłodzić skondensowanym mlekiem i schłodzić dodając kostki lodu.

W Wietnamie bardzo popularne są:

  • cà phê sữa lub cà phê nâu – kawa ze skondensowanym mlekiem, podawana na ciepło,
  • cà phê sữa đá lub cà phê nâu đá – kawa z lodem i skondensowanym mlekiem,
  • cà phê đen – czarna kawa często słodzona cukrem,
  • cà phê đen không đường – czarna kawa bez dodatków,
  • cà phê đá – kawa z lodem,
  • cà phê trứng – kawa z koglem moglem,
  • sinh tố cà phê – kawa połączona z owocowym smoothie,
  • sữa chua cà phê – kawa z jogurtem,
  • cà phê cốt dừa – kawa mrożona z mlekiem kokosowym.
kawa po wietnamsku

Kawa po wietnamsku

Przygotowanie 2 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Kuchnia Wietnamska
Porcje 1
Kalorie 180 kcal

Akcesoria

  • zaparzacz phin

Składniki
  

  • 2 łyżeczki mielonej kawy najlepiej robusty Trung Nguyen
  • 3 łyżeczki skondensowanego mleka
  • 240 ml wody

Sposób przygotowania
 

  • Wodę zagotować.
  • Do wysokiej szklanki wlać skondensowanego mleko.
  • Do zaparzacza phin wsypać kawę, wyrównać, przykryć całość sitkiem i postawić na szklance z mlekiem.
  • Do zaparzacza wlej łyżeczkę gorącej wody (90°C) i odczekaj chwilę, aby wsiąkła w kawę.
  • Zaparzacz wypełnij wodą (około 90°C), odczekaj minutę i dolej pozostałą część. Przykryć phin wieczkiem i czekaj aż kawa przestanie kapać.
  • Przed wypiciem, kawę należy wymieszać.

Porady

  • Do przygotowania kawy po wietnamsku najlepiej użyć oryginalnej, wietnamskiej robusty (Trung Nguyen o niesamowitym czekoladowym zapachu) oraz mleka skondensowanego (skład: mleko pełne, 45% cukru, stabilizator E509). Kawa Trung Nguyen idealnie nadaje się do zaparzacza, ponieważ jest grubiej mielona niż te dostępne u nas w sklepach. Mleko skondensowane w razie potrzeby można zastąpić śmietanką do kawy i odpowiednio dosłodzić.
  • Jeśli chcesz przygotować wersję na zimno, po ściągnięciu zaparzacza ze szklanki do kawy wrzuć parę kostek lodu. Możesz też wrzucić kostki lodu od razu do szklanki z mlekiem skondensowanym, ale warto pamiętać, że kostki lodu powinny wypełniać 3/4 szklanki.
  • Jeśli kawa przecieka zbyt szybko przez filtr, to znaczy że jest jej za mało lub nie została odpowiednio ubita w zaparzaczu.
  • Jeśli cały proces parzenia zajął więcej niż 5 minut i w zaparzaczu nadal znajduje się woda, kawa była zbyt zbita lub było jej za dużo. 

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Kawa z koglem moglem

Cà phê trứng W ogromnym uproszczeniu tradycyjna, wietnamska kawa z jajkiem składa...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!