Mleczna herbata z Hong Kongu
奶茶 (w Hong Kongu), 絲襪奶茶, 港式奶茶
Herbata z mlekiem to jeden z najpopularniejszych napoi w Hong Kongu. Szacuje się, że mieszkańcy Hong Kongu piją około 900 milionów szklanek/filiżanek takiej herbaty rocznie.
Jak narodził się pomysł na tak oryginalne połączenie? Herbata z mlekiem i cukrem została zapożyczona od Brytyjczyków, gdy Hong Kong był jedną z ich kolonii. Jak wiadomo, w kuchni brytyjskiej bardzo popularna jest popołudniowa herbatka pita około 17-tej (five o’clock). Wersja z Hong Kongu różni się od niej tym, że do czarnej herbaty zamiast zwykłego mleka dodaje się skondensowane mleko lub zagęszczone.
Do przyrządzenie mlecznej herbaty z Hong Kongu wykorzystuje się mieszankę herbat (cejlońskiej, pu-erh) oraz zagęszczone mleko. Cukier podaje się obok, aby każdy mógł dosłodzić herbatę zgodnie ze swoimi preferencjami. W zależności czy herbata ma być mocniejsza, czy nie, używa się od 1 do 3 łyżeczek herbaty na jeden kubek wody. Jeśli chodzi o sposób przygotowania, to herbatę wsypuje się do małego rondelka, zalewa zimną wodą i doprowadza do wrzenia. Następnie gotuje przez 3-6 minut. Można też ściągnąć rondelek z ognia, gdy woda zacznie w nim wrzeć. Po trzech minutach należy postawić go ponownie na ogniu i doprowadzić herbatę do wrzenia. Sam proces można powtarza się kilka razy.
Smak herbaty zależy głównie od użytego do jej stworzenia mleka. „Lokalsi” dobrą herbatę z mlekiem rozpoznają po kilku rzeczach:
- jest kremowa i bogata w smaku,
- po upiciu herbaty, na brzegu kubka zostaje biała i delikatna pianka,
- na górze herbaty pojawiają się drobne plamki oleju.
W Hong Kongu możesz też spotkać Cha jau (茶走), którą przygotowuje się ze skondensowanym mlekiem i cukrem. Jak się łatwo domyślić, jest bardzo słodka.
Herbata ze skondensowanym mlekiem z Hong Kongu
Składniki
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki czarnej herbaty
- 200 ml skondensowanego mleka
Sposób przygotowania
- Wodę wlej do małego rondelka, dodaj herbatę i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu zagotowania.
- Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3 minuty.
- Rondelek ściągnij z ognia, wlej skondensowane mleko, wymieszaj i postaw na ogniu.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3 minuty.
- Gotową herbatę przelej przez sitko, bezpośrednio do szklanek.
Porady
- Do stworzenia naparu najlepiej wykorzystać herbatę cejlońską (w liściach).
- Herbatę ze skondensowanym mlekiem możesz podawać na ciepło lub na zimno z kostkami lodu. Aby nie rozwodnić herbaty możesz ją przelać do szklanej butelki i wstawić do lodówki lub przygotować jej „mroźną kąpiel”. W tym celu należy umieścić kubek z herbatą w misce lub innym naczyniu i wypełnić je kostkami lodu.
- Jeśli nie chcesz używać skondensowanego mleka lub po prostu nie masz go pod ręką, herbatę możesz przygotować ze spienionym mlekiem i cukrem (200 ml).
- Jeśli zależy Ci na czasie, napar herbaciany możesz przygotować z herbaty w saszetkach. Umieść wtedy 2 torebki herbaty w szklance wrzącej wody i parz przez 8 minut.
Zostaw komentarz