Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker

norweski deser z jabłek

Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w Norwegii, ale również w Szwecji i Danii. Najczęściej podaje się go w chłodniejszych miesiącach. Do jego przygotowania potrzebne są tylko jabłka, bułka tarta wymieszana z cynamonem oraz bita śmietana. Kolejność układania poszczególnych warstw różni się w zależności od przepisu. Tradycyjnie na dno szklanej miski idą jabłka, na nie wykładana jest bita śmietana, a całość posypuje się bułką tartą. Deser można ozdobić migdałami lub polać rozpuszczoną czekoladą.

norweski deser z jabłek

Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Danie Deser
Kuchnia Norweska
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 3 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania
 

  • Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    UWAGA! Zazwyczaj dwa z nich ścieram, a trzecie kroję w drobną kosteczkę. W zależności od preferencji możesz zetrzeć wszystkie na tarce o dużych lub małych oczkach.
  • Starte jabłka umieść w garnku, dodaj wodę, cukier, łyżeczkę cynamonu i ekstrakt waniliowy, a następnie podgrzewaj do momentu, w którym jabłka będą miękkie.
  • Jabłka odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj je na jednolitą masę.
    UWAGA! Zazwyczaj ten krok pomijam, ponieważ lubię w deserze wyczuwalne cząstki jabłek.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą oraz pozostały cynamon i smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.
    UWAGA! Cały czas mieszaj zawartość patelni, aby się nie przypaliła.
  • Gotową bułkę tartą odstaw do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę ubij na sztywny krem.
  • W szklankach układaj kolejno – jabłka, bułkę tartą, śmietanę, jabłka, bułkę tartą i udekoruj śmietaną.
  • Gotowy deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Porady

  • Jeśli lubisz nieco słodsze desery, zamiast bułki tartej użyj zmielonych pełnoziarnistych ciastek.
  • Jeśli chcesz aby deser wytrzymał trochę dłużej, nie tracąc na wyglądzie, do bitej śmietany możesz dodać 1-2 łyżeczki śmietan-fixu.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!