Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker
Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w Norwegii, ale również w Szwecji i Danii. Najczęściej podaje się go w chłodniejszych miesiącach. Do jego przygotowania potrzebne są tylko jabłka, bułka tarta wymieszana z cynamonem oraz bita śmietana. Kolejność układania poszczególnych warstw różni się w zależności od przepisu. Tradycyjnie na dno szklanej miski idą jabłka, na nie wykładana jest bita śmietana, a całość posypuje się bułką tartą. Deser można ozdobić migdałami lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker
Składniki
- 3 duże jabłka
- 3 łyżki cukru
- ½ szklanki wody
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.UWAGA! Zazwyczaj dwa z nich ścieram, a trzecie kroję w drobną kosteczkę. W zależności od preferencji możesz zetrzeć wszystkie na tarce o dużych lub małych oczkach.
- Starte jabłka umieść w garnku, dodaj wodę, cukier, łyżeczkę cynamonu i ekstrakt waniliowy, a następnie podgrzewaj do momentu, w którym jabłka będą miękkie.
- Jabłka odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj je na jednolitą masę.UWAGA! Zazwyczaj ten krok pomijam, ponieważ lubię w deserze wyczuwalne cząstki jabłek.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą oraz pozostały cynamon i smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. UWAGA! Cały czas mieszaj zawartość patelni, aby się nie przypaliła.
- Gotową bułkę tartą odstaw do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywny krem.
- W szklankach układaj kolejno – jabłka, bułkę tartą, śmietanę, jabłka, bułkę tartą i udekoruj śmietaną.
- Gotowy deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Porady
- Jeśli lubisz nieco słodsze desery, zamiast bułki tartej użyj zmielonych pełnoziarnistych ciastek.
- Jeśli chcesz aby deser wytrzymał trochę dłużej, nie tracąc na wyglądzie, do bitej śmietany możesz dodać 1-2 łyżeczki śmietan-fixu.
Zostaw komentarz