Kawa z koglem moglem
Cà phê trứng
W ogromnym uproszczeniu tradycyjna, wietnamska kawa z jajkiem składa się z mocnego naparu, piany zrobionej z żółtek oraz skondensowanego mleka. Tak oryginalne połączenie smaków można spotkać nie tylko w Azji, ale również w Europie, np. w Skandynawii. Przykładowo w Norwegii używa się jajek, aby otrzymać bursztynową kawę o bardziej łagodnym smaku. Dodatkowo kawa jest wtedy bardziej przejrzysta, ponieważ po dodaniu jajek, fusy opadają znacznie szybciej na dno.
Pierwsza kawa z żółtkiem powstała w Hanoi w 1946 roku, w czasach I wojny indochińskiej. Mleko było wtedy towarem deficytowym, dlatego barista Nguyen Van Giang wpadł na pomysł zastąpienia go jajkami. Po tym jak jego receptura odniosła sukces, otworzył własną kawiarnię w Hanoi – Giang Cafe, która działa do tej pory. To tutaj można spróbować oryginalnej kawy z jajkiem po wietnamsku w wersji na ciepło, jak i na zimno. Wiele kawiarni próbowało skopiować oryginalną cà phê trứng, ale im się nie udało. Przepis na kawę jest pilnie strzeżoną tajemnicą i wiadomo tylko, że w jej skład wchodzi kawa, skondensowane mleko, masło i… ser. Ale czy to wszystkie składniki? Tego nikt nie wie, oprócz obecnego właściciela Giang Cafe.
Kawę jajeczną można też dostać w Padang w zachodniej Indonezji (kopi telur) oraz na Sri Lance.
Kawa z koglem moglem
Akcesoria
- zaparzacz phin
Składniki
- 2 łyżeczki mielonej kawy najlepiej robusty Trung Nguyen
- 1 żółtko
- 300 ml wody
- 4 łyżeczki skondensowanego mleka
Sposób przygotowania
- Zagotuj wodę.
- Filiżankę wypełnij wrzącą wodą, aby się ogrzała.
- Kawę wsyp do zaparzacza, wyrównaj, przykryj sitkiem i ustaw go na szklance.
- Do zaparzacza wlej łyżkę gorącej wody (90°C), odczekaj chwilę i dolej wody do pełna. Przykryj zaparzacz wieczkiem.
- Co jakiś czas dolewaj wody do zaparzacza.
- Żółko ubijaj z mlekiem skondensowanym do momentu w którym piana nie podwoi swojej objętości.
- Filiżankę opróżnij, wlej do niej gotową kawę i na wierzch wylej pianę jajeczną.
Porady
- Do przygotowania kawy jajecznej najlepiej nadaje się oryginalna, wietnamska robusta (np. marki Trung Nguyen).
- Jeśli lubisz smak i zapach wanilii, do kawy możesz dodać pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.
- Aby kawa nie była jednolita na powierzchni, do filiżanki możesz wlać 80% przygotowanej kawy po wietnamsku, wylać na nią masę jajeczną i dopiero wtedy dolać resztkę kawy.
- Oryginalnie, filiżanka kawy jest podawana w małym naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Dzięki temu nie stygnie tak szybko.
Zostaw komentarz