Kawa z koglem moglem

wietnamska kawa z koglem moglem
Cà phê trứng

W ogromnym uproszczeniu tradycyjna, wietnamska kawa z jajkiem składa się z mocnego naparu, piany zrobionej z żółtek oraz skondensowanego mleka. Tak oryginalne połączenie smaków można spotkać nie tylko w Azji, ale również w Europie, np. w Skandynawii. Przykładowo w Norwegii używa się jajek, aby otrzymać bursztynową kawę o bardziej łagodnym smaku. Dodatkowo kawa jest wtedy bardziej przejrzysta, ponieważ po dodaniu jajek, fusy opadają znacznie szybciej na dno.

Pierwsza kawa z żółtkiem powstała w Hanoi w 1946 roku, w czasach I wojny indochińskiej. Mleko było wtedy towarem deficytowym, dlatego barista Nguyen Van Giang wpadł na pomysł zastąpienia go jajkami. Po tym jak jego receptura odniosła sukces, otworzył własną kawiarnię w Hanoi – Giang Cafe, która działa do tej pory. To tutaj można spróbować oryginalnej kawy z jajkiem po wietnamsku w wersji na ciepło, jak i na zimno. Wiele kawiarni próbowało skopiować oryginalną cà phê trứng, ale im się nie udało. Przepis na kawę jest pilnie strzeżoną tajemnicą i wiadomo tylko, że w jej skład wchodzi kawa, skondensowane mleko, masło i… ser. Ale czy to wszystkie składniki? Tego nikt nie wie, oprócz obecnego właściciela Giang Cafe.

Kawę jajeczną można też dostać w Padang w zachodniej Indonezji (kopi telur) oraz na Sri Lance.

wietnamska kawa z koglem moglem

Kawa z koglem moglem

Kawę do przygotowania cà phê trứng zaparza się analogicznie jak tradycyjną kawę po wietnamsku. Przed wypiciem, kawę należy delikatnie wymieszać.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Napoje
Kuchnia Wietnamska
Porcje 1 filiżanka
Kalorie 243 kcal

Akcesoria

  • zaparzacz phin

Składniki
  

  • 2 łyżeczki mielonej kawy najlepiej robusty Trung Nguyen
  • 1 żółtko
  • 300 ml wody
  • 4 łyżeczki skondensowanego mleka

Sposób przygotowania
 

  • Zagotuj wodę.
  • Filiżankę wypełnij wrzącą wodą, aby się ogrzała.
  • Kawę wsyp do zaparzacza, wyrównaj, przykryj sitkiem i ustaw go na szklance.
  • Do zaparzacza wlej łyżkę gorącej wody (90°C), odczekaj chwilę i dolej wody do pełna. Przykryj zaparzacz wieczkiem.
  • Co jakiś czas dolewaj wody do zaparzacza.
  • Żółko ubijaj z mlekiem skondensowanym do momentu w którym piana nie podwoi swojej objętości.
  • Filiżankę opróżnij, wlej do niej gotową kawę i na wierzch wylej pianę jajeczną.

Porady

  • Do przygotowania kawy jajecznej najlepiej nadaje się oryginalna, wietnamska robusta (np. marki Trung Nguyen).
  • Jeśli lubisz smak i zapach wanilii, do kawy możesz dodać pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  • Aby kawa nie była jednolita na powierzchni, do filiżanki możesz wlać 80% przygotowanej kawy po wietnamsku, wylać na nią masę jajeczną i dopiero wtedy dolać resztkę kawy.
  • Oryginalnie, filiżanka kawy jest podawana w małym naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Dzięki temu nie stygnie tak szybko. 

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!