Kawa z miodem

Jeśli słodzisz kawę lub dodajesz do niej syropy, możesz z powodzeniem je zastąpić zdrowszym odpowiednikiem – miodem. Przygotowując kawę, dodaj do niej 1-2 łyżeczki miodu (np. wielokwiatowego lub wrzosowego), odrobinę ekstraktu waniliowego i całość posyp cynamonem.
Kawę z miodem możesz zmieniać zgodnie z upodobaniami, zastępując ekstrakt waniliowy wydrążonymi z laski ziarenkami wanilii. Możesz też dodać ziarenka do mleka, które później będziesz podgrzewać i spieniać. Nie masz spieniacza do mleka? Też nie ma z tym problemu, bo wcale nie musisz go spieniać. Możesz wszystkie składniki połączyć ze sobą i przygotować hiszpańską Café con miel. Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz zastąpić go gałką muszkatołową. Jeśli nie lubisz przypraw w kawie też nie musisz ich dodawać. W przypadku kawy z miodem masz pełną dowolność, ponieważ miodem możesz zastąpić cukier lub słodzik w Twoim ulubionym napoju.

Kawa z miodem
Składniki
- 100 ml espresso
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cynamon
Sposób przygotowania
- Zaparz świeże espresso.
- Mleko podgrzej do 65 – 70°C i spień.
- Do szklanki wlej miód, ekstrakt waniliowy oraz espresso i wymieszaj.
- Na kawę wylej spienione mleko i całość posyp cynamonem.
Zostaw komentarz