Kawa z miodem

kawa z miodem

Jeśli słodzisz kawę lub dodajesz do niej syropy, możesz z powodzeniem je zastąpić zdrowszym odpowiednikiem – miodem. Przygotowując kawę, dodaj do niej 1-2 łyżeczki miodu (np. wielokwiatowego lub wrzosowego), odrobinę ekstraktu waniliowego i całość posyp cynamonem.

Kawę z miodem możesz zmieniać zgodnie z upodobaniami, zastępując ekstrakt waniliowy wydrążonymi z laski ziarenkami wanilii. Możesz też dodać ziarenka do mleka, które później będziesz podgrzewać i spieniać. Nie masz spieniacza do mleka? Też nie ma z tym problemu, bo wcale nie musisz go spieniać. Możesz wszystkie składniki połączyć ze sobą i przygotować hiszpańską Café con miel. Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz zastąpić go gałką muszkatołową. Jeśli nie lubisz przypraw w kawie też nie musisz ich dodawać. W przypadku kawy z miodem masz pełną dowolność, ponieważ miodem możesz zastąpić cukier lub słodzik w Twoim ulubionym napoju.

kawa z miodem

Kawa z miodem

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 100 ml espresso
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cynamon

Sposób przygotowania
 

  • Zaparz świeże espresso.
  • Mleko podgrzej do 65 – 70°C i spień.
  • Do szklanki wlej miód, ekstrakt waniliowy oraz espresso i wymieszaj.
  • Na kawę wylej spienione mleko i całość posyp cynamonem.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!