Różowa dalgona

różowa dalgona

Kawę można urozmaicić na tysiące różnych sposobów. Co powiesz na różową wersję klasycznej dalgony? Swój wyjątkowy kolor zawdzięcza dodatkowi soku ze smoczego owocu. Jeśli kupisz różową pitaję, możesz ją zjeść łyżeczką, a pozostały w łupince sok wykorzystać do przyrządzenia takiego napoju. Jeśli nie masz pod ręką świeżego owocu, a chcesz zrobić różową dalgonę to możesz zastąpić go sproszkowaną liofilizowaną pitają.

różowa dalgona

Różowa dalgona

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Napoje

Składniki
  

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki soku z różowej pitaji

Sposób przygotowania
 

  • W miseczce wymieszaj kawę rozpuszczalną z cukrem.
  • Wodę zagotuj i zalej nią kawę, a następnie ubijaj całość trzepaczką aż do uzyskania gęstej piany.
  • Mleko podgrzej do około 65°C, dodaj sok z pitaji, wymieszaj i przelej do szklanki.
  • Na mleko wyłóż ubitą wcześniej kawę.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!