Różowa dalgona
Kawę można urozmaicić na tysiące różnych sposobów. Co powiesz na różową wersję klasycznej dalgony? Swój wyjątkowy kolor zawdzięcza dodatkowi soku ze smoczego owocu. Jeśli kupisz różową pitaję, możesz ją zjeść łyżeczką, a pozostały w łupince sok wykorzystać do przyrządzenia takiego napoju. Jeśli nie masz pod ręką świeżego owocu, a chcesz zrobić różową dalgonę to możesz zastąpić go sproszkowaną liofilizowaną pitają.
Różowa dalgona
Składniki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki soku z różowej pitaji
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj kawę rozpuszczalną z cukrem.
- Wodę zagotuj i zalej nią kawę, a następnie ubijaj całość trzepaczką aż do uzyskania gęstej piany.
- Mleko podgrzej do około 65°C, dodaj sok z pitaji, wymieszaj i przelej do szklanki.
- Na mleko wyłóż ubitą wcześniej kawę.
Zostaw komentarz