Nalewka z wiśni – wiśniówka
Aby przygotować idealną nalewkę z wiśni, kluczowe są zarówno owoce, jak i ich odpowiednie przygotowanie. Najlepsze są małe, ciemne i wyjątkowo kwaśne, tzw. sokowe. Raczej unikamy wiśni deserowych, które są bardzo duże i znacznie słodsze. Gdy już mamy owoce, należy je umyć i wydrylować. Tutaj mała uwaga, ponieważ część wiśni można pozostawić z pestkami, aby poprawić nieco smak i aromat nalewki. Jest to krok opcjonalny, ale jeśli lubimy nieco migdałowy posmak to można go rozważyć. Wydrylowane owoce należy zalać wodą wymieszaną ze spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na prawie 2 miesiące w ciemne i ciepłe miejsce. Po tym czasie, nalew należy zlać do butelek, a wiśnie zasypać cukrem i ponownie szczelnie zamknąć oraz odstawić w ciemne miejsce. Co jakiś czas słoikiem z wiśniami należy wstrząsnąć, aby cukier się szybciej rozpuścił. Gdy w słoiku nie będzie widocznych kryształków cukru, powstały syrop należy zlać i wymieszać ze spirytusowym nalewem, a następnie przelać do butelek. Po miesiącu nalewkę należy przefiltrować i przelać do docelowych butelek. Tak powstała nalewka jest lekko kwaskowa i ma bardzo głęboki, ciemnowiśniowy kolor.
Nalewka z wiśni
Składniki
- 1½ kg wiśni np. sokowej
- ½ l spirytusu 95%
- 200 ml wody mineralnej
- ½ kg cukru
- 5 liści wiśni
Sposób przygotowania
- Wiśnie umyj i wydryluj.UWAGA! Pozostaw około 20 wiśni z pestkami, jeśli chcesz wzbogacić smak wiśniówki.
- Wiśnie oraz liście umieść w dużym słoju i zalej spirytusem wymieszanym z wodą. Szczelnie zamknij.
- Słój odstaw na 6 tygodni z ciemne i ciepłe miejsce.UWAGA! Zawartość słoja dobrze raz na jakiś czas wstrząsnąć.
- Po 6 tygodniach zlej nalew do butelek, a wiśnie pozostaw w słoju i zasyp cukrem.
- Co jakiś czas wstrząsaj słoikiem z wiśniami.
- Gdy cukier się rozpuści, powstały syrop wiśniowy zlej i dodaj do nalewu.UWAGA! Wiśnie z nalewki możesz wykorzystać jako dodatek np. do ciast.
- Dokładnie wymieszaj nalew z syropem i przelej całość do butelek.
- Wiśniówkę odstaw na kolejny miesiąc, po tym czasie dokładnie ją przefiltruj i przelej do docelowych butelek.
Porady
- Nalewka z wiśni najlepiej smakuje po roku leżakowania.
- Do nalewki najlepiej nadają się bardzo kwaśne wiśnie, tzw. sokowe. Można je łatwo rozpoznać po ich wyglądzie – są bardzo małe i ciemne.
Zostaw komentarz