Nalewka z wiśni – wiśniówka

nalewka z wiśni

Aby przygotować idealną nalewkę z wiśni, kluczowe są zarówno owoce, jak i ich odpowiednie przygotowanie. Najlepsze są małe, ciemne i wyjątkowo kwaśne, tzw. sokowe. Raczej unikamy wiśni deserowych, które są bardzo duże i znacznie słodsze. Gdy już mamy owoce, należy je umyć i wydrylować. Tutaj mała uwaga, ponieważ część wiśni można pozostawić z pestkami, aby poprawić nieco smak i aromat nalewki. Jest to krok opcjonalny, ale jeśli lubimy nieco migdałowy posmak to można go rozważyć. Wydrylowane owoce należy zalać wodą wymieszaną ze spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na prawie 2 miesiące w ciemne i ciepłe miejsce. Po tym czasie, nalew należy zlać do butelek, a wiśnie zasypać cukrem i ponownie szczelnie zamknąć oraz odstawić w ciemne miejsce. Co jakiś czas słoikiem z wiśniami należy wstrząsnąć, aby cukier się szybciej rozpuścił. Gdy w słoiku nie będzie widocznych kryształków cukru, powstały syrop należy zlać i wymieszać ze spirytusowym nalewem, a następnie przelać do butelek. Po miesiącu nalewkę należy przefiltrować i przelać do docelowych butelek. Tak powstała nalewka jest lekko kwaskowa i ma bardzo głęboki, ciemnowiśniowy kolor.

nalewka z wiśni

Nalewka z wiśni

Przygotowanie 1 hr 30 mins
MACEROWANIE 72 d
Danie Nalewki

Składniki
  

  • kg wiśni np. sokowej
  • ½ l spirytusu 95%
  • 200 ml wody mineralnej
  • ½ kg cukru
  • 5 liści wiśni

Sposób przygotowania
 

  • Wiśnie umyj i wydryluj.
    UWAGA! Pozostaw około 20 wiśni z pestkami, jeśli chcesz wzbogacić smak wiśniówki.
  • Wiśnie oraz liście umieść w dużym słoju i zalej spirytusem wymieszanym z wodą. Szczelnie zamknij.
  • Słój odstaw na 6 tygodni z ciemne i ciepłe miejsce.
    UWAGA! Zawartość słoja dobrze raz na jakiś czas wstrząsnąć.
  • Po 6 tygodniach zlej nalew do butelek, a wiśnie pozostaw w słoju i zasyp cukrem.
  • Co jakiś czas wstrząsaj słoikiem z wiśniami.
  • Gdy cukier się rozpuści, powstały syrop wiśniowy zlej i dodaj do nalewu.
    UWAGA! Wiśnie z nalewki możesz wykorzystać jako dodatek np. do ciast.
  • Dokładnie wymieszaj nalew z syropem i przelej całość do butelek.
  • Wiśniówkę odstaw na kolejny miesiąc, po tym czasie dokładnie ją przefiltruj i przelej do docelowych butelek.

Porady

  • Nalewka z wiśni najlepiej smakuje po roku leżakowania.
  • Do nalewki najlepiej nadają się bardzo kwaśne wiśnie, tzw. sokowe. Można je łatwo rozpoznać po ich wyglądzie – są bardzo małe i ciemne.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!