Makaron azjatycki z szarpaną wieprzowiną
Dania azjatyckie są banalnie proste do przygotowania i nie inaczej jest w poniższym przypadku. Najbardziej czasochłonną czynnością jest umycie, obranie i pokrojenie warzyw.
Makaron azjatycki z szarpaną wieprzowiną
Składniki
- 300 g makaronu udon
- 300 g szarpanej wieprzowiny
- 1 brokuł
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki czarnego sezamu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę.
- Marchewkę obierz i pokrój w słupki.
- Brokuła umyj i podziel na różyczki.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w słupki.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj szarpaną wieprzowinę i smaż aby się lekko zrumieniła. Wyłóż z garnka na talerz.
- W garnku podsmaż czosnek oraz cebulę, aż się lekko zrumienią.
- Do garnka wrzuć brokuły, paprykę i marchewkę, a następnie smaż przez 3 minuty.
- W szklance wymieszaj sos sojowy, cukier, sól, wodę i mąkę kukurydzianą.
- Sos wlej do garnka i dokładnie wymieszaj z warzywami. Całość duś przez około 5 minut.
- Do garnka dorzuć szarpaną wieprzowinę, ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.
- Gotowe danie przełóż na talerz i posyp czarnym sezamem.
Zostaw komentarz