Kluski leniwe

kluski leniwe

Do przygotowania klusek leniwych potrzebujesz zaledwie paru składników i chwili czasu. Poniżej znajdziesz przepis na nieco bardziej dietetyczną wersję tego dania.

kluski leniwe

Kluski leniwe

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 250 g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 9 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
Dodatki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki erytrytolu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 garści malin lub borówek

Sposób przygotowania
 

  • Twaróg zmiksuj z jajkiem i cukrem.
  • Do masy twarogowej dodaj mąkę i wyrób ciasto.
  • Z ciasta zrób wałek, spłaszcz i potnij na mniejsze kawałki.
  • W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, gdy zacznie wrzeć wrzuć do niego pokrojone kluski i gotuj przez 2-3 minuty (do ich wypłynięcia).
  • Podawaj polane jogurtem naturalnym wymieszanym z erytrytolem i posypane cynamonem oraz owocami.

Podobne przepisy

Ryż na słodko z owocami

Latem chętniej sięgamy po chłodniejsze dania, w dodatku przygotowane z sezonowych...

Knedle ze śliwkami

Śliwki są bardzo wdzięcznym owocem, które można wykorzystać na tysiące różnych...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!