Kluski leniwe
Do przygotowania klusek leniwych potrzebujesz zaledwie paru składników i chwili czasu. Poniżej znajdziesz przepis na nieco bardziej dietetyczną wersję tego dania.
Kluski leniwe
Składniki
- 250 g chudego twarogu
- 1 jajko
- 9 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Dodatki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki erytrytolu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 garści malin lub borówek
Sposób przygotowania
- Twaróg zmiksuj z jajkiem i cukrem.
- Do masy twarogowej dodaj mąkę i wyrób ciasto.
- Z ciasta zrób wałek, spłaszcz i potnij na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, gdy zacznie wrzeć wrzuć do niego pokrojone kluski i gotuj przez 2-3 minuty (do ich wypłynięcia).
- Podawaj polane jogurtem naturalnym wymieszanym z erytrytolem i posypane cynamonem oraz owocami.
Zostaw komentarz