Knedle ze śliwkami
Śliwki są bardzo wdzięcznym owocem, które można wykorzystać na tysiące różnych sposobów. Jednym z dań, które można przygotować w zaledwie kilka chwil są knedle ze śliwkami.
Knedle ze śliwką
Składniki
- ½ kg ziemniaków
- 10 śliwek
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania
- Śliwki umyj, osusz, rozkrój i usuń pestkę.
- Ziemniaki ugotuj, odstaw do ostygnięcia.
- Ziemniaki przełóż do malaksera, dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.
- Ciasto przełóż na obsypaną mąką stolnicę, zagnieć, rozwałkuj na sznurek o grubości 4-5 cm i potnij na 10 części.
- Każdy kawałek ciasta spłaszcz w dłoniach, umieść w środku śliwkę, zlep brzegi i uformuj kulkę. Każdą kulkę odłóż na obsypaną mąkę stolnicę.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do garnka knedle, zamieszaj i gotuj 4 minuty od ich wypłynięcia.
Porady
- Knedle podawaj polane kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem.
Zostaw komentarz