Knedle ze śliwkami

knedle ze śliwkami

Śliwki są bardzo wdzięcznym owocem, które można wykorzystać na tysiące różnych sposobów. Jednym z dań, które można przygotować w zaledwie kilka chwil są knedle ze śliwkami.

knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwką

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Danie główne
Porcje 10 knedli

Składniki
  

  • ½ kg ziemniaków
  • 10 śliwek
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania
 

  • Śliwki umyj, osusz, rozkrój i usuń pestkę.
  • Ziemniaki ugotuj, odstaw do ostygnięcia.
  • Ziemniaki przełóż do malaksera, dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.
  • Ciasto przełóż na obsypaną mąką stolnicę, zagnieć, rozwałkuj na sznurek o grubości 4-5 cm i potnij na 10 części.
  • Każdy kawałek ciasta spłaszcz w dłoniach, umieść w środku śliwkę, zlep brzegi i uformuj kulkę. Każdą kulkę odłóż na obsypaną mąkę stolnicę.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do garnka knedle, zamieszaj i gotuj 4 minuty od ich wypłynięcia.

Porady

  • Knedle podawaj polane kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem.

Podobne przepisy

Ryż na słodko z owocami

Latem chętniej sięgamy po chłodniejsze dania, w dodatku przygotowane z sezonowych...

Kluski leniwe

Do przygotowania klusek leniwych potrzebujesz zaledwie paru składników i chwili czasu....

Zostaw komentarz

Oceń przepis!