Ryż na słodko z owocami
Latem chętniej sięgamy po chłodniejsze dania, w dodatku przygotowane z sezonowych owoców i warzyw. Ale nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zimą cieszyć się odrobiną słońca na talerzu. Poniżej znajdziesz przepis na ryż na słodko z owocami, które dostępne są właściwie cały rok. Możesz go zjeść na zimno, jak i zapiec w piekarniku. Wystarczy, że ugotujesz ryż zgodnie z informacjami zawartymi na opakowaniu, a następnie dodasz do niego starte na tarce jabłko, pokrojonego w plasterki banana oraz pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń z puszki. Całość wystarczy polać jogurtem i posypać obficie cynamonem. Pyszny obiad na słodko gotowy.
Ryż na słodko z owocami
Składniki
- 40 g ryżu parboiled
- 2 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 jabłko
- ½ banana
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- cynamon
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Umyj i obierz jabłko, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Banana obierz i pokrój w plasterki.
- Połówki brzoskwiń pokrój w kostkę.
- Na ryż wyłóż pokrojone owoce, polej jogurtem i posyp cynamonem.
Porady
- Ryż z owocami możesz zapiec. W tym celu przygotuj niewielkie naczynie żaroodporne, a następnie nasmaruj je połową łyżeczki oleju rzepakowego. Do naczynia wyłóż połowę ryżu, pokrojone owoce, pozostały ryż i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Przed podaniem ryż polej jogurtem i posyp cynamonem.
Zostaw komentarz