Ryż na słodko z owocami

ryż na słodko z owocami

Latem chętniej sięgamy po chłodniejsze dania, w dodatku przygotowane z sezonowych owoców i warzyw. Ale nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zimą cieszyć się odrobiną słońca na talerzu. Poniżej znajdziesz przepis na ryż na słodko z owocami, które dostępne są właściwie cały rok. Możesz go zjeść na zimno, jak i zapiec w piekarniku. Wystarczy, że ugotujesz ryż zgodnie z informacjami zawartymi na opakowaniu, a następnie dodasz do niego starte na tarce jabłko, pokrojonego w plasterki banana oraz pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń z puszki. Całość wystarczy polać jogurtem i posypać obficie cynamonem. Pyszny obiad na słodko gotowy.

ryż na słodko z owocami

Ryż na słodko z owocami

Danie Danie główne
Porcje 1 porcja
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

  • 40 g ryżu parboiled
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 jabłko
  • ½ banana
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • cynamon

Sposób przygotowania
 

  • Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Umyj i obierz jabłko, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Banana obierz i pokrój w plasterki.
  • Połówki brzoskwiń pokrój w kostkę.
  • Na ryż wyłóż pokrojone owoce, polej jogurtem i posyp cynamonem.

Porady

  • Ryż z owocami możesz zapiec. W tym celu przygotuj niewielkie naczynie żaroodporne, a następnie nasmaruj je połową łyżeczki oleju rzepakowego. Do naczynia wyłóż połowę ryżu, pokrojone owoce, pozostały ryż i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Przed podaniem ryż polej jogurtem i posyp cynamonem.

Podobne przepisy

Kluski leniwe

Do przygotowania klusek leniwych potrzebujesz zaledwie paru składników i chwili czasu....

Knedle ze śliwkami

Śliwki są bardzo wdzięcznym owocem, które można wykorzystać na tysiące różnych...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!