Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Jeśli nie masz czasu na ugotowanie obiadu lub szukasz czegoś co możesz podać na zimno w upalne dni, warto rozważyć przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem, papryką i kukurydzą. Samo przygotowanie sałatki zajmuje tyle czasu co gotowanie makaronu. W międzyczasie wystarczy odsączyć z zalewy tuńczyka oraz kukurydzę, a także umyć i pokroić w kostkę warzywa. Później wszystkie składniki należy wymieszać w misce razem z ketchupem i majonezem, a następnie doprawić wedle uznania.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 cebula
- 1 szklanka makaronu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy.
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodaj majonez i ketchup, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.
Zostaw komentarz