Sałatka z halloumi i granatem
Grillowany lub podsmażony ser halloumi ma wyjątkowy smak, a w połączeniu ze słodyczą ziarenek granatu i sosem musztardowym jest po prostu obłędny. Poniższa sałatka idealnie sprawdzi się na grilla lub jako samodzielna przekąska.
Sałatka z halloumi i granatem
Składniki
- 2 garści mixu sałat
- 100 g sera halloumi
- ½ awokado
- ½ granatu
- 1 łyżka pestek słonecznika
Sos
- 3 łyżeczki oleju lnianego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania
- Sałatę umyj, osusz na ręczniku papierowym i wrzuć do miseczki lub rozłóż na talerzu.
- Ser halloumi pokrój w plastry i przysmaż na patelni bez tłuszczu aby się zrumienił. Następnie ułóż go na sałacie.
- Awokado obierz i pokrój w kostkę, posyp nim ser.
- Wszystkie składniki na sos wymieszaj, polej nim sałatkę.
- Granata obierz, a ziarnami posyp sałatkę.
- Słonecznik podpraż na patelni i również posyp nim sałatkę.
Porady
- Zamiast mieszanki sałat możesz kupić samą roszponkę.
- Jeśli posiadasz patelnię grillową możesz na niej przysmażyć ser halloumi.
Zostaw komentarz