Chleb bez wyrabiania
Pieczenie chleba nie należy do bardzo skomplikowanych zajęć, zwłaszcza gdy nie trzeba wyrabiać ciasta i ma się sprawdzony przepis. Poniżej znajdziesz przepis na chleb bez wyrabiania, który zawsze wychodzi. Do jego przygotowania niezbędna będzie mąka, suszone drożdże, woda, sól, cukier i oliwa z oliwek. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerzucamy je do keksówki i ponownie odstawiamy. Następnie całość pieczemy przez 45 minut w 210 stopniach i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! Jeśli chcesz, możesz całość urozmaicić dodając do ciasta suszone owoce lub ulubione nasionka.
Chleb bez wyrabiania
Składniki
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem.
- Do suchych składników wlej wodę i oliwę z oliwek.
- Wymieszaj dokładnie całość, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej wyrośnięte ciasto.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Keksówkę wstaw do nagrzanego do 210°C piekarnika (góra-dół) na 45 minut.
Porady
- Do chleba możesz dodać ulubione nasiona, np. ziarna słonecznika lub/i siemię lniane.
- Chleb najlepiej kroić dzień po upieczeniu.
Zostaw komentarz