Chleb bez wyrabiania

chleb bez wyrabiania

Pieczenie chleba nie należy do bardzo skomplikowanych zajęć, zwłaszcza gdy nie trzeba wyrabiać ciasta i ma się sprawdzony przepis. Poniżej znajdziesz przepis na chleb bez wyrabiania, który zawsze wychodzi. Do jego przygotowania niezbędna będzie mąka, suszone drożdże, woda, sól, cukier i oliwa z oliwek. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerzucamy je do keksówki i ponownie odstawiamy. Następnie całość pieczemy przez 45 minut w 210 stopniach i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! Jeśli chcesz, możesz całość urozmaicić dodając do ciasta suszone owoce lub ulubione nasionka.

chleb bez wyrabiania

Chleb bez wyrabiania

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 45 mins
Wyrastanie 2 hrs 30 mins

Składniki
  

  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania
 

  • Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem.
  • Do suchych składników wlej wodę i oliwę z oliwek.
  • Wymieszaj dokładnie całość, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej wyrośnięte ciasto.
  • Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  • Keksówkę wstaw do nagrzanego do 210°C piekarnika (góra-dół) na 45 minut.

Porady

  • Do chleba możesz dodać ulubione nasiona, np. ziarna słonecznika lub/i siemię lniane.
  • Chleb najlepiej kroić dzień po upieczeniu.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!