Hummus z ciecierzycy konserwowej
Przygotowanie tradycyjnego hummusu zajmuje sporo czasu, ponieważ jego bazę stanowi suszona ciecierzyca, którą należy najpierw moczyć przez kilka lub kilkanaście godzin, a następnie ugotować. Oczywiście można zostawić ją na noc do namoczenia, później tylko ugotować, ale kto o tym pamięta? Znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie ciecierzycy z puszki. Dzięki niej hummus możesz zrobić praktycznie od ręki. Wystarczy, że odsączysz ciecierzycę z zalewy, a następnie zmiksujesz ją z tahini, oliwą z oliwek i czosnkiem, a następnie doprawisz solą i pieprzem. Domowy hummus jest nie tylko znacznie tańszy od tego dostępnego w sklepie, ale również rewelacyjnie smakuje. Możemy go też doprawić według własnego uznania, np. dodając ulubione zioła.
Hummus z ciecierzycy konserwowej
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka tahini
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cieciorkę odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć o malaksera.
- Czosnek obierz i dodaj do ciecierzycy.
- Do malaksera wlej oliwę z oliwek, dodaj tahini oraz przyprawy.
- Całość miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Porady
- W zależności od firmy, ciecierzyca może być bardziej sucha lub wilgotna. Jeśli hummus jest zbyt gęsty i nie ma odpowiedniej konsystencji, dodaj kostkę lodu i zmiksuj całość.
Zostaw komentarz