Hummus z ciecierzycy konserwowej

hummus z ciecierzycy konserwowej

Przygotowanie tradycyjnego hummusu zajmuje sporo czasu, ponieważ jego bazę stanowi suszona ciecierzyca, którą należy najpierw moczyć przez kilka lub kilkanaście godzin, a następnie ugotować. Oczywiście można zostawić ją na noc do namoczenia, później tylko ugotować, ale kto o tym pamięta? Znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie ciecierzycy z puszki. Dzięki niej hummus możesz zrobić praktycznie od ręki. Wystarczy, że odsączysz ciecierzycę z zalewy, a następnie zmiksujesz ją z tahini, oliwą z oliwek i czosnkiem, a następnie doprawisz solą i pieprzem. Domowy hummus jest nie tylko znacznie tańszy od tego dostępnego w sklepie, ale również rewelacyjnie smakuje. Możemy go też doprawić według własnego uznania, np. dodając ulubione zioła.

hummus z ciecierzycy konserwowej

Hummus z ciecierzycy konserwowej

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 25 mins
Porcje 280 gram

Składniki
  

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cieciorkę odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć o malaksera.
  • Czosnek obierz i dodaj do ciecierzycy.
  • Do malaksera wlej oliwę z oliwek, dodaj tahini oraz przyprawy.
  • Całość miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Porady

  • W zależności od firmy, ciecierzyca może być bardziej sucha lub wilgotna. Jeśli hummus jest zbyt gęsty i nie ma odpowiedniej konsystencji, dodaj kostkę lodu i zmiksuj całość.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!