Pasta z zielonej soczewicy

pasta z zielonej soczewicy

Z zielonej soczewicy można przygotować zupy, pasztety wegetariańskie, nadzienie do pasztecików oraz… pastę kanapkową. Wystarczy podsmażyć na maśle czosnek z posiekaną cebulą, a następnie dodać do ugotowanej zielonej soczewicy i zblendować na jednolitą masę. Jeśli nie masz czasu na gotowanie soczewicy, możesz użyć konserwowej z puszki.

pasta z zielonej soczewicy

Pasta z zielonej soczewicy

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 35 mins
Danie Pasta do kanapek
Porcje 8 porcji

Składniki
  

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól

Sposób przygotowania
 

  • Soczewicę gotuj w osolonej wodzie aż będzie miękka.
  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i podsmaż.
  • Czosnek obierz, przepuść przez praskę i dorzuć do cebuli. Smaż przez minutę.
  • Ostudzoną i odsączoną z wody soczewicę zmiksuj wraz z pozostałymi składnikami, a następnie dopraw do smaku.

Porady

  • Do przygotowania pasty możesz użyć soczewicy konserwowej. Nie musisz jej gotować, wystarczy odsączyć ją z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i zmiksować z resztą składników.
  • Przygotowując pastę, możesz najpierw zmiksować soczewicę i dopiero na koniec dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!