Pasta z zielonej soczewicy
Z zielonej soczewicy można przygotować zupy, pasztety wegetariańskie, nadzienie do pasztecików oraz… pastę kanapkową. Wystarczy podsmażyć na maśle czosnek z posiekaną cebulą, a następnie dodać do ugotowanej zielonej soczewicy i zblendować na jednolitą masę. Jeśli nie masz czasu na gotowanie soczewicy, możesz użyć konserwowej z puszki.
Pasta z zielonej soczewicy
Składniki
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób przygotowania
- Soczewicę gotuj w osolonej wodzie aż będzie miękka.
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i podsmaż.
- Czosnek obierz, przepuść przez praskę i dorzuć do cebuli. Smaż przez minutę.
- Ostudzoną i odsączoną z wody soczewicę zmiksuj wraz z pozostałymi składnikami, a następnie dopraw do smaku.
Porady
- Do przygotowania pasty możesz użyć soczewicy konserwowej. Nie musisz jej gotować, wystarczy odsączyć ją z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i zmiksować z resztą składników.
- Przygotowując pastę, możesz najpierw zmiksować soczewicę i dopiero na koniec dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem.
Zostaw komentarz