Sernik kokosowy na zimno
Ciasta i desery inspirowane popularnym batonikiem Bounty są banalnie proste do przygotowania i obłędnie kokosowe. Poniżej znajdziesz przepis na sernik kokosowy bez pieczenia, zdecydowanie mniej słodki niż oryginalny batonik. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- kruchy spód – możesz upiec własny lub przygotować spód na bazie rozkruszonych herbatników i masła,
- czekoladę do dekoracji – jeśli chcesz możesz ją rozpuścić i gdy lekko ostygnie, polać nią ciasto. Możesz też ją zetrzeć na tarce lub strugać ją obieraczką,
- masę kokosową – przygotujesz ją z wiórek kokosowych, mleka kokosowego, żelatyny, serka mascarpone i białej czekolady.
Po złożeniu całości, pozostaje tylko rozkoszowanie się pysznym ciastem.
Sernik kokosowy na zimno
Akcesoria
- forma o średnicy 24 cm
Składniki
Spód
- 150 g herbatników czekoladowych
- 75 g masła 82%
Masa kokosowa
- 1 puszka mleka kokosowego (ekstrakt z kokosa min. 83%)
- 150 g wiórek kokosowych
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 50 ml wody
- ½ kg serka mascarpone
Do dekoracji
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Sposób przygotowania
Spód
- Masło rozpuść.
- Herbatniki pokrusz np. przy użyciu malaksera.
- Do herbatników wlej lekko ostudzone masło i wymieszaj.
- Masą herbatnikową wyłóż dno formy i uklep.
- Spód wstaw do lodówki do schłodzenia.
Masa kokosowa
- Żelatynę wsyp do szklanki i zalej wodą. Odstaw na 10-15 minut aby napęczniała.
- Mleko kokosowe wlej do garnka, dorzuć wiórki kokosowe oraz pokruszoną białą czekoladę.
- Mleko kokosowe podgrzewaj do momentu rozpuszczenia czekolady.
- Garnek z mlekiem zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.UWAGA! Masa kokosowa nie może być gorąca, aby żelatyna nie straciła swoich właściwości.
- Masę kokosową odstawiamy do ostygnięcia.
- Serek mascarpone zmiksuj, aby był puszysty.
- Do serka dodaj ostudzoną masę kokosową i dokładnie wymieszaj.
- Masę kokosową wyłóż na schłodzony spód.
- Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Ciasto ozdób startą mleczną czekoladą.
Porady
- Czekoladę na wierzch ciasta możesz zetrzeć przy użyciu obieraczki do warzyw. W ten sposób powstaną ładne igiełki. Z czasem czekolada będzie coraz miększa i zaczną powstawać spiralki.
- Jeśli nie masz pod ręką czekoladowych herbatników, możesz użyć jasnych i dodać do nich 3 łyżki kakao.
- Do masy możesz dodać 1-2 łyżki likieru kokosowego, np. Malibu.
Zostaw komentarz