Szarlotka tatrzańska
Nie ma nic lepszego niż zejść ze szlaku, wstąpić do schroniska i kupić kawałek szarlotki tatrzańskiej oraz kubek gorącej herbaty z sokiem malinowym. Zamiast jeść ją w środku, można wyjść na zewnątrz, znaleźć ustronne miejsce z ładnym widokiem i delektować się wyśmienitym ciastem, popijając rozgrzewającą herbatę. Szarlotka tatrzańska przygotowana w domowym zaciszu pomoże przypomnieć sobie te wyjątkowe chwile i zapomnieć o wielkomiejskiej codzienności. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie klasycznego kruchego ciasta oraz dużej ilości jabłek odmiany szara reneta. Aby dodać jej słodyczy i wyjątkowego aromatu potrzebny jest jeszcze cukier puder i cynamon, a później tylko godzina cierpliwości gdy ciasto będzie w piekarniku.
Szarlotka tatrzańska
Składniki
Kruche ciasto
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 1 kostka masła
- 90 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 2 żółtka jaja kurzego
- 2 łyżki śmietany 18%
Jabłka
- 3 kg jabłek szara reneta
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem, a następnie zagnieć z nich ciasto.UWAGA! Śmietana, jajka i masło powinny zimne.
- Ciasto podziel na dwie części – ⅔ ciasta wyłóż spód i boki formy do pieczenia, ⅓ zawiń w folię i włóż do zamrażalnika.
- Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem, a następnie wstaw do lodówki.
- Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki.UWAGA! Możesz użyć do tego szatkownicy.
- Cukier puder wymieszaj z cynamonem, a następnie wysyp na jabłka i delikatnie wymieszaj.
- Jabłka ułóż w formie ze schłodzonym ciastem.
- Na jabłka zetrzyj ciasto z zamrażalnika.
- Piekarnik rozgrzej do 160°C, wstaw szarlotkę i piecz 60-80 minut.
Porady
- Zamiast mieszać jabłka z cukrem pudrem i cynamonem w misce, możesz układać je w formie i każdą warstwę oprószyć przy pomocy sitka.
- Przed podaniem szarlotkę posyp cukrem pudrem.
Zostaw komentarz