Szarlotka tatrzańska

Nie ma nic lepszego niż zejść ze szlaku, wstąpić do schroniska i kupić kawałek szarlotki tatrzańskiej oraz kubek gorącej herbaty z sokiem malinowym. Zamiast jeść ją w środku, można wyjść na zewnątrz, znaleźć ustronne miejsce z ładnym widokiem i delektować się wyśmienitym ciastem, popijając rozgrzewającą herbatę. Szarlotka tatrzańska przygotowana w domowym zaciszu pomoże przypomnieć sobie te wyjątkowe chwile i zapomnieć o wielkomiejskiej codzienności. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie klasycznego kruchego ciasta oraz dużej ilości jabłek odmiany szara reneta. Aby dodać jej słodyczy i wyjątkowego aromatu potrzebny jest jeszcze cukier puder i cynamon, a później tylko godzina cierpliwości gdy ciasto będzie w piekarniku.

Szarlotka tatrzańska

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr 20 mins
Danie Ciasto
Porcje 8 porcji

Składniki
  

Kruche ciasto
  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • 2 łyżki śmietany 18%
Jabłka
  • 3 kg jabłek szara reneta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem, a następnie zagnieć z nich ciasto.
    UWAGA! Śmietana, jajka i masło powinny zimne.
  • Ciasto podziel na dwie części – ⅔ ciasta wyłóż spód i boki formy do pieczenia, ⅓ zawiń w folię i włóż do zamrażalnika.
  • Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem, a następnie wstaw do lodówki.
  • Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki.
    UWAGA! Możesz użyć do tego szatkownicy.
  • Cukier puder wymieszaj z cynamonem, a następnie wysyp na jabłka i delikatnie wymieszaj.
  • Jabłka ułóż w formie ze schłodzonym ciastem.
  • Na jabłka zetrzyj ciasto z zamrażalnika.
  • Piekarnik rozgrzej do 160°C, wstaw szarlotkę i piecz 60-80 minut.

Porady

  • Zamiast mieszać jabłka z cukrem pudrem i cynamonem w misce, możesz układać je w formie i każdą warstwę oprószyć przy pomocy sitka.
  • Przed podaniem szarlotkę posyp cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!