Kulki kokosowe

kulki kokosowe

Bardzo słodkie, mocno kokosowe i banalnie proste do zrobienia. Takie są kulki kokosowe z mleka skondensowanego oraz wiórek. Jeśli nie masz pod ręką skondensowanego mleka kokosowego, możesz użyć zwykłego z puszki. Kulki możesz też nieco urozmaicić, aby bardziej przypominały Raffaello. W tym celu włóż do środka obrany migdał, uformuj kulkę i od razu obtocz ją w wiórkach kokosowych.

kulki kokosowe

Kulki kokosowe

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 25 mins
Danie Deser
Porcje 30 kulek

Składniki
  

  • 300 g mleka skondensowanego kokosowego
  • 150 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania
 

  • Mleko skondensowane wlej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu aż zgęstnieje (około 20 minut).
  • Rondelek zdejmij z ognia, wsyp wiórki kokosowe i całość wymieszaj.
  • Gdy masa nieco ostygnie, zacznij formować kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego.
  • Gotowe kulki wstaw do lodówki na prawie 2 godziny.

Porady

  • Kulki po uformowaniu możesz dodatkowo obtoczyć wiórkami kokosowymi.

Podobne przepisy

Kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania....

Czekoladki z zieloną...

Jeśli lubisz matchę i białą czekoladę, z pewnością ucieszysz się z poniższego...

Pączki angielskie z serka...

Banalnie proste do zrobienia, pulchne i słodkie. Tak w największym uproszczeniu można...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!