Kulki kokosowe
Bardzo słodkie, mocno kokosowe i banalnie proste do zrobienia. Takie są kulki kokosowe z mleka skondensowanego oraz wiórek. Jeśli nie masz pod ręką skondensowanego mleka kokosowego, możesz użyć zwykłego z puszki. Kulki możesz też nieco urozmaicić, aby bardziej przypominały Raffaello. W tym celu włóż do środka obrany migdał, uformuj kulkę i od razu obtocz ją w wiórkach kokosowych.
Kulki kokosowe
Składniki
- 300 g mleka skondensowanego kokosowego
- 150 g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania
- Mleko skondensowane wlej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu aż zgęstnieje (około 20 minut).
- Rondelek zdejmij z ognia, wsyp wiórki kokosowe i całość wymieszaj.
- Gdy masa nieco ostygnie, zacznij formować kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego.
- Gotowe kulki wstaw do lodówki na prawie 2 godziny.
Porady
- Kulki po uformowaniu możesz dodatkowo obtoczyć wiórkami kokosowymi.
Zostaw komentarz