Pączki z serem ricotta

Pączki możemy jeść nie tylko w Tłusty Czwartek i warto z tego korzystać, zwłaszcza jeśli mamy ochotę na coś słodkiego. Przygotowanie mini pączków z serem ricotta wymaga wyłącznie ubicia jajek z cukrem, a następnie połączenia wszystkich składników w jedną masę. Później pozostaje tylko rozgrzać w rondelku olej i przy pomocy łyżki, wykładać na niego gotowe ciasto. Gdy pączki będą zrumienione z każdej strony, należy je wyciągnąć i umieścić na ręcznikach papierowych aby ociekły z tłuszczu. Tuż przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem.

Pączki z sera ricotta
Akcesoria
- szklanka = 250 ml
Składniki
- 250 g serka ricotta
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅕ łyżeczki sody oczyszczonej
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Do piany z jajek dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
- W rondelku rozgrzej olej. UWAGA! Pamiętaj, że pączki smaży się na głębokim tłuszczu, czyli rondelek powinien być wypełniony olejem mniej więcej do połowy wysokości.
- Przy pomocy łyżki nakładaj małe ciasta na rozgrzany olej. UWAGA! Aby ciasto łatwiej odchodziło od łyżki, zanurz ją na chwilę w gorącym oleju. Dopiero natłuszczoną nabieraj ciasto i kładź na olej.
- Pączki smaż na średnim ogniu. Gdy zaczną się rumienić z jednej strony, obróć je na drugą.
Porady
- Pączki, przed podaniem, możesz posypać cukrem pudrem.
- Jeśli pączki zbyt szybko się zrumienią, zmniejsz ogień. Jeśli wyjmiesz je za szybko, prawdopodobnie nie będą do końca usmażone.
Zostaw komentarz