Sezamki

Jedną z najprostszych i najszybszych do zrobienia słodkich przekąsek są sezamki. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników – sezamu, wody, cukru, masła i miodu. Z wody i cukru musisz najpierw przygotować karmel, a później dorzucić do niego masło, miód i uprzednio uprażone na suchej patelni ziarna sezamu. Całość należy wymieszać, a następnie wyłożyć na papier do pieczenia, rozwałkować i pokroić w kostkę. Domowe sezamki smakują praktycznie tak samo jak te kupione w sklepie, dodatkowo możemy je urozmaicić dodając do masy sezamowej nasze ulubione orzechy lub bakalie.

Sezamki
Akcesoria
- papier do pieczenia
- wałek
Składniki
- 1 szklanka sezamu
- 1 łyżka wody
- ⅔ szklanki cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia o wielkości mniej więcej A4.
- Sezam upraż na suchej patelni.
- Gdy sezam będzie miał złoty zapach przesyp go do miski i odstaw na bok.
- Na patelnię wysyp cukier i wlej wodę, a następnie podgrzewaj do skarmelizowania.
- Do karmelu dodaj masło i miód.
- Gdy masło się rozpuści, wsyp sezam i szybko wymieszaj.
- Masa sezamowa będzie bardzo szybko stygła, więc wylej ją na jeden arkusz papieru do pieczenia i przykryj drugim.
- Rozwałkuj masę, a następnie szybko pokrój w kwadraciki. Jeśli nie uda Ci się tego szybko zrobić, masa zastygnie i trzeba będzie wszystko połamać.
Zostaw komentarz