Sezamki

sezamki

Jedną z najprostszych i najszybszych do zrobienia słodkich przekąsek są sezamki. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników – sezamu, wody, cukru, masła i miodu. Z wody i cukru musisz najpierw przygotować karmel, a później dorzucić do niego masło, miód i uprzednio uprażone na suchej patelni ziarna sezamu. Całość należy wymieszać, a następnie wyłożyć na papier do pieczenia, rozwałkować i pokroić w kostkę. Domowe sezamki smakują praktycznie tak samo jak te kupione w sklepie, dodatkowo możemy je urozmaicić dodając do masy sezamowej nasze ulubione orzechy lub bakalie.

sezamki

Sezamki

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Deser

Akcesoria

  • papier do pieczenia
  • wałek

Składniki
  

  • 1 szklanka sezamu
  • 1 łyżka wody
  • szklanki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania
 

  • Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia o wielkości mniej więcej A4.
  • Sezam upraż na suchej patelni.
  • Gdy sezam będzie miał złoty zapach przesyp go do miski i odstaw na bok.
  • Na patelnię wysyp cukier i wlej wodę, a następnie podgrzewaj do skarmelizowania.
  • Do karmelu dodaj masło i miód.
  • Gdy masło się rozpuści, wsyp sezam i szybko wymieszaj.
  • Masa sezamowa będzie bardzo szybko stygła, więc wylej ją na jeden arkusz papieru do pieczenia i przykryj drugim.
  • Rozwałkuj masę, a następnie szybko pokrój w kwadraciki. Jeśli nie uda Ci się tego szybko zrobić, masa zastygnie i trzeba będzie wszystko połamać.

Podobne przepisy

Kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania....

Czekoladki z zieloną...

Jeśli lubisz matchę i białą czekoladę, z pewnością ucieszysz się z poniższego...

Pączki angielskie z serka...

Banalnie proste do zrobienia, pulchne i słodkie. Tak w największym uproszczeniu można...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!