Wafle kakaowe

wafelki kakaowe

Kakaowe wafelki to idealna słodka przekąska, zwłaszcza te przygotowane we własnym domu. Do ich przygotowania potrzebne są suche wafle, mleko w proszku, margaryna, cukier, kakao i woda. W rondelku należy umieścić margarynę, cukier i wodę, a następnie podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru. Następnie rondelek wraz z zawartością odstawia się do ostygnięcia. Na sam koniec dodaje się mleko w proszku i dokładnie miesza. Gotową masą kakaową przekłada się suche wafle i dociska np. książkami, aby ładnie się połączyły.

wafelki kakaowe

Wafle kakaowe

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Deser

Akcesoria

  • szklanka = 250 ml

Składniki
  

  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie suchych wafli

Sposób przygotowania
 

  • Wodę, margarynę, kakao i cukier gotuj w rondelku do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Gdy cukier się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Do chłodnej polewy czekoladowej dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
    UWAGA! Możesz użyć do tego blendera, zwłaszcza jak korzystasz z odtłuszczonego (granulowanego) mleka.
  • Na koniec dodaj do masy kwasek cytrynowy, wymieszaj i przełóż wafle.
  • Wafle zawiń w folię, wstaw do lodówki i dociśnij czymś ciężkim.
    UWAGA! Ciężar powinien rozkładać się na nich równomiernie.
  • Po nocy w lodówce możesz zacząć je kroić.

Podobne przepisy

Kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania....

Czekoladki z zieloną...

Jeśli lubisz matchę i białą czekoladę, z pewnością ucieszysz się z poniższego...

Pączki angielskie z serka...

Banalnie proste do zrobienia, pulchne i słodkie. Tak w największym uproszczeniu można...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!