Wafle kakaowe
Kakaowe wafelki to idealna słodka przekąska, zwłaszcza te przygotowane we własnym domu. Do ich przygotowania potrzebne są suche wafle, mleko w proszku, margaryna, cukier, kakao i woda. W rondelku należy umieścić margarynę, cukier i wodę, a następnie podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru. Następnie rondelek wraz z zawartością odstawia się do ostygnięcia. Na sam koniec dodaje się mleko w proszku i dokładnie miesza. Gotową masą kakaową przekłada się suche wafle i dociska np. książkami, aby ładnie się połączyły.
Wafle kakaowe
Akcesoria
- szklanka = 250 ml
Składniki
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka wody
- ½ kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 opakowanie suchych wafli
Sposób przygotowania
- Wodę, margarynę, kakao i cukier gotuj w rondelku do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Gdy cukier się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Do chłodnej polewy czekoladowej dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.UWAGA! Możesz użyć do tego blendera, zwłaszcza jak korzystasz z odtłuszczonego (granulowanego) mleka.
- Na koniec dodaj do masy kwasek cytrynowy, wymieszaj i przełóż wafle.
- Wafle zawiń w folię, wstaw do lodówki i dociśnij czymś ciężkim.UWAGA! Ciężar powinien rozkładać się na nich równomiernie.
- Po nocy w lodówce możesz zacząć je kroić.
Zostaw komentarz