Sos musztardowo-miodowy
Jeśli lubisz połączenie musztardy z miodem, ten sos będzie dla Ciebie idealny. Sos musztardowo-miodowy przygotujesz w kilka chwil z zaledwie 5 składników. Wystarczy wymieszać majonez, miód, ostrą musztardę (najlepiej dijon, ale możesz też użyć takiej jaką masz akurat pod ręką), sok z cytryny oraz pieprz cayenne. Musztarda miodowa, podobnie jak wspomniany sos, pasuje do wielu dań i przekąsek. Można nią smarować kanapki, podawać do dań z grilla lub po rozrzedzeniu używać jej jako sosu do sałatek. Najlepiej komponuje się z daniami z dodatkiem kurczaka lub wieprzowiny.
Sos musztardowo-miodowy
Sos ten najlepiej pasuje do nuggetsów, jako dodatek do wrapów lub kanapek, a także do grillowanego mięsa z kurczaka lub wieprzowiny.
Składniki
- 75 ml musztardy Dijon
- 55 ml miodu
- 55 ml majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Sposób przygotowania
- Musztardę, miód oraz majonez przełóż do małej miseczki lub słoiczka.
- Do musztardy dodaj sok z cytryny oraz pieprz cayenne, a następnie dokładnie wymieszaj.
Porady
- Gotowy sos można przechowywać w lodówce (w szczelnym pojemniku) do maksymalnie 2 tygodni.
Zostaw komentarz