El Pecado – warstwowa kawa
Zgodnie z informacjami, kawa ta pochodzi z Tinta y Café prowadzonej przez Malu Statz i jej kuzyna Carlos Santamarina. Ich el pecado to nic innego jak trójwarstwowa kawa, składająca się ze skondensowanego mleka, espresso, lekko podgrzanego mleka oraz delikatnej piany. Taka kawa to bardziej deser niż typowy napój na obudzenie. Jeśli przetłumaczymy jej nazwę na polski, otrzymamy „grzech”. Lepiej nie mogli jej nazwać, bo rzeczywiście taką kawę można zaliczyć do grzesznych przyjemności.
Kubańska kawa – El Pecado
Składniki
- 2 łyżeczki skondensowanego mleka
- 120 ml espresso – świeżo zaparzone
- 120 ml mleka 3,8%
Sposób przygotowania
- Na dno szklanki wlej skondensowane mleko.
- Mleko podgrzej, połowę odlej do szklanki i spień przy użyciu spieniacza.
- Do szklanki ze skondensowanym mlekiem wlej zaparzone espresso.
- Na espresso powoli wylewaj podgrzane mleko.
- Na wierzch wyłóż piankę z mleka.
Porady
- Kawę możesz posypać cynamonem lub ciemnym kakao.
Zostaw komentarz